Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek bananów w UE

Kategoria: Biznes

Mniejsze dostawy bananów na światowy rynek

Jak wynika z informacji podanych na początku marca br. przez portal freshplaza.com, ceny bananów na rynku spotowym (kasowym) pozostają w tendencji wzrostowej. Podwyżki są konsekwencją zmniejszenia dostaw bananów na rynek światowy - z Ameryki Łacińskiej, m.in. z Ekwadoru - w pierwszych miesiącach br. Na ograniczenie podaży wpłynęły podtopienia, strajki i chłodna pogoda.

Ze względu na utrzymujące się wysokie ceny na rynku kasowym, część dostawców bananów nie wywiązuje się z kontraktów. Europejscy importerzy obawiają się, że wysokie ceny, które muszą zapłacić za banany zielone utrudnią lub uniemożliwią osiągnięcie im zysku ze sprzedaży bananów żółtych.

Aktualna sytuacja w UE

W unijnej podaży bananów dominują owoce z importu. Unia Europejska zaopatruje się w banany przede wszystkim w krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Ekwador, Kolumbia, Kostaryka, Panama i Peru. Dość znaczne ilości bananów UE importuje również z krajów należących do ugrupowania AKP (przede wszystkim byłych kolonii krajów Unii Europejskiej), w tym w szczególności z Dominikany, Kamerunu czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Według danych Eurostatu, import bananów (kod 0803) do UE z krajów pozaunijnych w 2016 r. przekroczył 5,5 mln t. Dostępne dane handlowe za pierwsze 11 miesięcy 2017 r. wskazują na import na poziomie niecałych 5,5 mln t, czyli o blisko 8% większy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Trzeba dodać, że unijny import bananów od 2013 r. systematycznie się zwiększa.

Z informacji opublikowanych przez Komisję Europejską w połowie października 2017 r. wynika, że  w 2017 r. unijna produkcja bananów może wynieść ok. 585,6 tys. t, z czego ok. 399 tys. t przypadnie na Hiszpanię, a blisko 160 tys. t na Francję. W Portugalii oczekuje się zbiorów na poziomie ok. 21,8 tys. t, na Cyprze 3,1 tys. t, natomiast w Grecji 1,6 tys. t.

Rozwój rynku bananów w Polsce

Import bananów do Polski w ostatnich latach wykazywał tendencje wzrostowe. Według Eurostatu, w 2012 r. wyniósł 222 tys. t, podczas gdy w 2016 r. już prawie 370 tys. t, zatem zwiększył się o 66%. Dostępne dane handlowe za pierwsze 11 miesięcy 2017 r. wskazują na wolumen krajowego importu na poziomie 448 tys. t. W 2016 r. Polska najwięcej bananów kupiła z Ekwadoru, Belgii, Holandii oraz Niemiec. Udział tych 4 krajów w wolumenie polskiego importu ogółem w 2016 r. wyniósł 82%, natomiast w pierwszych 11 miesiącach 2017 r. 81%.

Konsumpcja bananów w Polsce systematycznie się zwiększa. W 2013 r. roczne spożycie tych owoców wynosiło 5,40 kg/os. w gospodarstwach domowych, a w 2016 r. 6,84 kg/os. Banan jest obecnie drugim po jabłkach najbardziej popularnym i najczęściej konsumowanym owocem w Polsce. Co więcej, spożycie bananów rośnie szybciej niż konsumpcja owoców ogółem.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Anna Kitala
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

  • 01.03.2018

    Dynamiczny rozwój ukraińskiego rynku malin

    W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny rozwój ukraińskiego rynku malin. Rośnie zainteresowanie zakładaniem nowych plantacji, także na większych areałach. Wzrostowi zbiorów sprzyja poprawa przeciętnych plonów. Według danych FAO...

    Czytaj więcej
  • 22.02.2018

    Sytuacja na rynku cebuli

    Z informacji podanych przez AMI (niemiecka agencja informacyjna ds. rolnictwa Agricultural Market Information) wynika, że unijne zbiory cebuli w bieżącym sezonie 2017/18 wyniosły ok. 6 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego, gdy odnotowano...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.