Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W sezonie 2018/19 na rynku globalnym może być mniej pszenicy

Kategoria: Biznes

Prognozy

W ostatnich tygodniach pojawiły się bardzo wstępne prognozy dotyczące światowego bilansu popytu i podaży pszenicy w sezonie 2018/19. Pomimo, że na razie w pewnych punktach są one dość rozbieżne, wskazują na możliwość wzrostu cen na rynkach międzynarodowych po tegorocznych zbiorach

Według prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) z 22.02, światowa produkcja pszenicy w sezonie 2018/19 wyniesie około 741 mln t i będzie o 16 mln t (2%) niższa niż w sezonie bieżącym. Z kolei francuska firma analityczna Tallage, wydająca raport „Strategie grains”, w prognozie z 15.02 oczekuje zbiorów na poziomie 739 mln t, co oznacza wprawdzie niewielki, bo o 4 mln t, ale jednak  wzrost w relacji rocznej.

Te dwie agencje różnią się także w szacunkach dotyczących zapasów początkowych – tutaj jednak sytuacja się odwraca. MRZ oczekuje, że zapasy będą o prawie 14 mln t wyższe niż na początku bieżącego sezonu. Tallage, ze względu na duży popyt na ziarno pszenicy, przede wszystkim w krajach afrykańskich, wskazuje na możliwy spadek zapasów o 7 mln t. Tym samym prognozy ekspertów obu tych organizacji dotyczące całkowitej podaży pszenicy, rozumianej jako suma zapasów początkowych i produkcji, są zbieżne i mówią o spadku o 2,0-2,5 mln t.

Nie tylko podaż

Podaż to oczywiście tylko jedna strona układanki. Kształtowanie się cen zależy także od zużycia pszenicy i tutaj panuje zgoda co do kierunku zmian. Eksperci MRZ oceniają, że wykorzystanie ziarna (na konsumpcję, paszę i cele przesyłowe) będzie o około 3 mln t wyższe niż obecnie, zaś Tallage szacuje przyrost na 6 mln t. Należy jednak pamiętać, że o ile o produkcji można już coś powiedzieć - znane są szacunki powierzchni upraw ozimych - o tyle w przypadku zużycia zakłada się jedynie pewne trendy. 

Biorąc pod uwagę prognozowane zmiany w zapasach początkowych, produkcji i konsumpcji pszenicy, jej zapasy na koniec przyszłego sezonu 2018/19 prawdopodobnie się obniżą. Według MRZ skala spadku sięgnie 4 mln t do 250 mln t. W tym przypadku relacja zapasów końcowych do zużycia ulega niewielkiemu pogorszeniu z 34,2% do 33,5%. Z kolei Tallage oczekuje, że zapasy wyniosą 205 mln t i będą o 8 mln t niższe w relacji rocznej, co daje  spadek wskaźnika z 28,8% do 27,5%.

Bilans popytowo-podażowy

Taki bilans popytowo-podażowy na rynku pszenicy wskazywałby na możliwość wzrostu cen na rynkach międzynarodowych w przyszłym sezonie. Trzeba jednak pamiętać, że prognozy te mają bardzo wstępny charakter. Rok temu, w lutym, MRZ również prognozowała 2-proc. spadek produkcji pszenicy w sezonie 2017/18. Najnowsze szacunki mówią już o wzroście zbiorów o 0,4% - a bilans z bardziej napiętego przeszedł w zdecydowanie bardziej „luźny”, co nie pozostało bez wpływu na ceny.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 23.02.2018

    Niewielki eksport pszenicy z Polski

    W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 2,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Niemiec, krajów afrykańskich i na Półwysep Arabski...

    Czytaj więcej
  • 12.02.2018

    Co dalej z cenami rzepaku?

    Ostatnie tygodnie przyniosły silną przecenę rzepaku. Jeszcze w pierwszych miesiącach ubiegłego roku (do kwietnia) notowania tego surowca na giełdzie MATiF  przekraczały poziom  400 EUR/t (kontrakt najbliższy). W maju nastąpił ostry...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.