Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co dalej z cenami rzepaku?

Kategoria: Biznes

Niskie ceny rzepaku

Ostatnie tygodnie przyniosły silną przecenę rzepaku. Jeszcze w pierwszych miesiącach ubiegłego roku (do kwietnia) notowania tego surowca na giełdzie MATiF  przekraczały poziom  400 EUR/t (kontrakt najbliższy). W maju nastąpił ostry spadek i do połowy października ceny stabilizowały się w granicach 350-360 EUR/t, zaś w listopadzie (dokładnie 8.11) wzrosły do 383 EUR/t . Od tego czasu obserwujemy stopniowe zniżki cen.

Znajduje to swoje przełożenie również na rynku krajowym. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) w okresie od zbiorów do początku lutego br. ceny rzepaku w skupie najwyższy poziom osiągnęły na przełomie listopada i grudnia – 1649 zł/t. Były jednak o 9% niższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej. Pod koniec stycznia br. surowiec skupowano już do 1580 zł/t, czyli taniej o 4% niż dwa miesiące wcześniej i o 16% w relacji rocznej.

Przyczyny

Jedną z przyczyn niskich cen rzepaku jest silne umocnienie euro obserwowane w ostatnich miesiącach, co pogarsza konkurencyjność unijnego surowca na rynku światowym.  Eksperci OilWorld wskazują również na niskie marże przetwórcze i związany z tym niewielki popyt na rzepak, co przekłada się na gromadzenie zapasów. Nie bez znaczenia jest napływ tańszego biodiesla z Argentyny. W ubiegłym roku UE obniżyła cła na argentyński biodiesel z 22,0-25,7% do 4,5-8,1%.  W rezultacie od września 2017 r. do połowy stycznia 2018 r., jego  import na teren UE-28 wyniósł 600 tys. t. Sytuację dodatkowo komplikuje orzeczenie Światowej Organizacji Handlu zmuszające UE do zmiany ceł antydumpingowych na biodiesel importowany z Indonezji. Obecnie sięgają one od 8,8% do 20,5%. Jakakolwiek obniżka miałaby bardzo duży wpływ na rynek unijny. Szacunki indonezyjskiego ministerstwa ds. handlu wskazują, że wartość eksportu biodiesla z Indonezji do UE może wzrosnąć z 150 mln USD w 2016 r. do 1,7 mld USD w 2020 r.

Kształtowanie się cen w kolejnych miesiącach będzie w coraz większym stopniu uzależnione od przewidywanych zbiorów w sezonie 2018/19. Według informacji ze stycznia br., zasiewy rzepaku ozimego w UE pod zbiory w 2018 r. mają być zbliżone do tych sprzed roku i wynieść 6,7 mln ha. W samej Polsce, według szacunków GUS, areał rzepaku ozimego wynosi około 772 tys. ha i jest o 12% mniejszy od wielkości areału obsianego pod zbiory w 2017 r.

Sytuacja na Ukrainie

Jednocześnie jednak na Ukrainie, która, po Kanadzie i Australii, zalicza się do największych światowych dostawców opisywanego surowca na rynek światowy, rzepak ozimy zasiano na powierzchni około 890 tys. ha, czyli o 111 tys. ha (ponad 14%) większej niż rok wcześniej. Jeżeli te informacje będą potwierdzane, w 2018 roku można spodziewać się znacznie wyższych zbiorów i eksportu rzepaku od naszego wschodniego sąsiada.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych


Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.