Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W przyszłym sezonie prawdopodobny spadek zbiorów pszenicy w Unii Europejskiej i na świecie

Kategoria: Biznes

Firma Tallage w raporcie „Strategie grains” opublikowanym 18.01 przedstawiła swoje pierwsze prognozy zbiorów pszenicy w UE w 2018 r. Według tych bardzo wstępnych przewidywań wyniosą one 141,6 mln t, czyli o 0,2% (0,4 mln t) mniej niż w 2017 r. Ten niewielki spadek to efekt problemów z zasiewami ozimin w Europie Północnej oraz w Polsce.

Wzrost zbiorów

Wśród ważniejszych producentów pszenicy, wzrost zbiorów spodziewany jest w Hiszpanii (o 1,6 mln t do 5,4 mln t), Francji, gdzie mijają one sięgnąć 37,6 mln t, czyli byłyby o 0,7 mln t wyższe niż w 2017 r., oraz w Niemczech – przyrost o 0,4 mln t do 24,8 mln t. Z kolei największe bezwzględne spadki produkcji oczekiwane są w przypadku Polski (o 0,6 mln t do 11,1 mln t), Rumunii (o 0,6 mln t do 7,6 mln t), Bułgarii (o 0,4 mln t do 5,8 mln t) oraz w Danii (o 0,8 mln t do 4,1 mln t).

Czy prognozy się sprawdzą?

Oczywiście wszystkie przedstawione tu prognozy należy przyjmować jako bardzo wstępne. Ostateczny wynik z dużym prawdopodobieństwem będzie od nich odbiegał. Jak większość tego typu analiz, zakłada ona „normalny” przebieg warunków pogodowych od momentu sporządzenia prognozy do momentu zbiorów. Dużą niewiadomą w obecnej prognozie, szczególnie w przypadku niektórych krajów (w tym Polski), stanowi dodatkowo powierzchnia zasiewów pszenicy jarej.  Niemniej, prognozy te wpływają na oczekiwany rozwój sytuacji na rynku w perspektywie kilku miesięcy i na wyceny kontraktów z dostawą po zbiorach w 2018 r. Dla przykładu w Polsce powierzenia zasiewów wszystkich zbóż ozimych w 2011 r. pod zbiory w 2012 r. była o około 30% niższa niż rok wcześniej. Niemniej wyższe plony oraz znacznie większy areał zasiewów zbóż jarych spowodowały, że zbiory ogółem były o prawie 7% wyższe niż rok wcześniej.  Znacznie więcej zebrano żyta i jęczmienia - odpowiednio o 11% i 26% r/r. Na tej podstawie nie można wprawdzie wyciągnąć wniosków o przyszłorocznych zbiorach, przykład ten pokazuje jednak, że same zasiewy ozimin nie implikują do końca ostatecznego wolumenu produkcji. Obecnie duże znaczenie mają informacje o przezimowaniu roślin – w przypadku wystąpienia istotnych strat mrozowych, jest potencjał do wzrostu cen. W odwrotnej sytuacji niewykluczone są wiosenne korekty cen w dół.

Prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej

Trzeba jednak zaznaczyć, że ogromne znaczenie ma tu również globalny bilans popytowo-podażowy dla rynku pszenicy i zbóż ogółem. Według bardzo wstępnych prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej, z 18 stycznia br., zbiory pszenicy w przyszłym sezonie mogą, po raz pierwszy od sześciu lat, spaść – o 2% do 742 mln t (zresztą rok temu także prognozowano obniżkę produkcji na bieżący sezon, a obecnie mówi się już o jej wzroście).

W piątek 19.01 na europejskiej giełdzie MATIF notowania wrześniowe dla pszenicy konsumpcyjnej (163,75 EUR/t)  były wyższe od marcowych (155,25 UER/t).

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.