Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny zbóż - analiza rynku

Kategoria: Biznes

Ceny pszenicy jedynie nieznacznie wyższe niż podczas zbiorów

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) na przełomie listopada i grudnia br. przeciętne ceny pszenicy w Polsce ustabilizowały się na poziomie 680 zł/t.  Oznacza to, że były wyższe o zaledwie 38 zł/t (5,8%) wobec średnich notowań z sierpnia br. 

W pierwszym pełnym tygodniu grudnia (4-10.12) młyny za zakupywaną pszenicę w dalszym ciągu płaciły około 680 zł/t. Było to więcej o 12 zł/t (niespełna 2%) niż miesiąc wcześniej oraz o 44 zł/t wobec najniższego poziomu odnotowanego w tym roku, tj. na początku sierpnia, kiedy to według danych  MRiRW średnia cena pszenicy konsumpcyjnej wyniosła 635 zł/t.

Zmiany cen obserwowane w tym roku nie są zatem silne. Rok wcześniej pomiędzy sierpniem a początkiem grudnia pszenica podrożała o ponad 8% (50 zł/t). Przeciętnie w ostatnich pięciu sezonach zwyżki cen wyniosły 7,7%.

Sam poziom ceny (680 zł/t) jest o 2,7% wyższy wobec analogicznego okresu 2016 r. Warto dodać, że w czerwcu roczne różnice były dwucyfrowe – pszenicę skupowano po około 730 zł/t, czyli 13-15% drożej niż rok wcześniej. Było to związane z opóźniającymi się zbiorami i wcześniejszym dużym eksportem tego ziarna, co przełożyło się na jego niskie zapasy w kraju.

Jeśli porównamy obecną cenę z przeciętną ceną w pierwszym tygodniu grudnia w latach 2012-16 (770 zł/t), okaże się, że jest ona o ponad 11% niższa. Warto jednak zauważyć, że cena w grudniu w poprzednich dwóch latach była zbliżona do obecnej, natomiast w 2012 r. istotnie wyższa – wyniosła 1021 zł/t, czyli o prawie 50% więcej.

Tegoroczny poziom cen pszenicy to efekt jej relatywnie wysokich zbiorów zarówno w kraju, jak i w UE, rekordowych zapasów w skali globalnej oraz dużej konkurencji w eksporcie ze strony Francji i Rosji, co sprawia, że możliwości zbytu są nieco mniejsze niż rok wcześniej.

Wysokie ceny jęczmienia

Odwrotnie przedstawia się sytuacja na rynku jęczmienia paszowego. Na początku grudnia jego średnia cena w punktach skupu ukształtowała się na poziomie 655 zł/t. Było to o 81 zł/t (ponad 14%) więcej niż przeciętnie w sierpniu br. W relacji rocznej jęczmień jest o 15% droższy. Z kolei wobec średniej z początku grudnia z ostatnich pięciu sezonów jest jedynie o 5% tańszy. Wyższe ceny notowano jedynie w 2013 i 2012 roku.

Tegoroczne zbiory jęczmienia są wprawdzie wyższe niż ubiegłoroczne – GUS szacuje je na 4,0 mln t wobec 3,4 mln t rok wcześniej, choć pozostałe agencje analityczne wskazują na istotnie mniejszą skalę wzrostów – jednak w nowy sezon weszliśmy z bardzo niskimi zapasami, co może być jednym z czynników wywierających presję na wzrosty cen.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.