Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jeszcze większe prognozy światowych zbiorów pszenicy, ale mniejsze dotyczące całkowitej podaży

Kategoria: Biznes

Wielkość zbiorów pszenicy na świecie - raport USDA

W swoim najnowszym raporcie, opublikowanym 12 stycznia br., eksperci USDA podnieśli prognozowaną wielkość zbiorów pszenicy na świecie w sezonie 2017/18 o 2,0 mln t. Obecnie oczekuje się, że osiągną one rekordowy poziom757,0 mln t i będą o 6,6 mln t (około 1%) wyższe niż w sezonie 2016/17. Jeszcze w listopadzie 2017 r. ośrodki analityczne wskazywały na spadek globalnej produkcji tego zboża.

Co więcej, USDA jednocześnie obniżyła szacunki zużycia pszenicy w bieżącym sezonie – o 0,4 mln t do 741,7 mln t. Oznacza to, że będzie ono o zaledwie 2,3 mln t (0,3%) większe w relacji rocznej. Wobec powyższego zbiory mogą przewyższyć konsumpcję o 15,3 mln t. Mamy zatem do czynienia z kolejnym, piątym już, nadwyżkowym sezonem na rynku pszenicy.

Gdyby te przewidywania sprawdziły się, zapasy na koniec bieżącego sezonu sięgnęłyby 268,0 mln t i były o ponad 6% wyższe niż w sezonie ubiegłym. Relacja zapasów końcowych do zużycia może wynieść 36,1% wobec 34,2% w sezonie 2016/17. Ostatnio tak wysoki poziom odnotowano w sezonie 1998/99.

Wyhamowanie wzrostów cen eksportowych?

Raport USDA może działać zatem w kierunku wyhamowania wzrostów cen eksportowych pszenicy na rynku światowym. Szczególnie, że w piątek USDA opublikowała także szacunki dotyczące areału zasiewów pszenicy ozimej w USA. Wynosi on 13,2 mln ha wobec 13,2 mln ha pod zbiory w 2017 roku. Byłaby to wprawdzie najmniejsza powierzchnia od 1909 r., ale znacznie większa od oczekiwań rynku. Przełożyło się to na spadki notowań cen na giełdzie amerykańskiej CBOT. W UE negatywnie na ceny wpływa umacniające się euro wobec dolara, co pogarsza konkurencyjność unijnego zboża na rynkach światowych.

Z drugiej strony warto zwrócić uwagę, że prognozowany przez USDA wzrost globalnych zapasów pszenicy jest związany z ich istotnym zwiększeniem w Chinach. Według raportu, na koniec sezonu 2017/18 w Państwie Środka wyniosą one 128,2 mln t wobec 111,1 mln t w sezonie ubiegłym. W pozostałych regionach zapasy mają obniżyć się z 141,7 mln t szacowanych na koniec ubiegłego sezonu do 139,8 mln t. Bilans popytowo-podażowy staje się zatem bardziej napięty. Ponadto jest duża niepewność odnośnie do zbiorów w przyszłym sezonie. Powierzchnia zasiewów pszenicy ozimej w UE jest zbliżona do ubiegłorocznej, ale według unijnego ośrodka MARS, stopień zahartowania ozimin w Europie jest niski, co stwarza ryzyko wystąpienia strat mrozowych w sytuacji wystąpienia nagłych spadków temperatur.

Podsumowanie

Podsumowując, opierając się na powyższych prognozach można oczekiwać, że w pierwszej połowie sezonu 2017/18 różnice miedzy cenami pszenicy w bieżącym a ubiegłym sezonie będą się zmniejszały. Według danych Międzynarodowej Rady Zbożowej na początku stycznia br. pszenica w portach była przeciętnie o 9-10% droższa niż w styczniu 2017 r.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.