Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost spożycia oraz cen artykułów zbożowych

Kategoria: Biznes

Spożycie artykułów zbożowych

Według badań budżetów gospodarstw domowych najwięcej pieczywa i produktów zbożowych, w przeliczeniu na 1 osobę, spożywają emeryci i renciści (w 2016 r. było to średnio 7,28 kg miesięcznie), oraz rolnicy – 6,99 kg. Przy czym w gospodarstwach rolników spożywa się najwięcej pieczywa – 4,51 kg miesięcznie w 2016 r. wobec 3,52 kg/osobę średnio w kraju. Konsumpcja makaronów jest najwyższa wśród rencistów – 0,48 kg/osobę wobec 0,38 kg/osobę przeciętnie w Polsce.  Z kolei płatki śniadaniowe spożywane są przede wszystkim w gospodarstwach domowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach nierobotniczych – 0,18 kg/osobę miesięcznie, podczas gdy w gospodarstwach rolników jest to zaledwie 0,10 kg/osobę

Wzrost cen detalicznych artykułów zbożowych przyspieszył w II połowie 2017 r.

W 2017 r. ceny żywności w Polsce były przeciętnie ok. 4,8% wyższe niż w 2016 r. Odpowiadał za to przede wszystkim nabiał – masło na sklepowych półkach było średnio o 40% droższe niż rok wcześniej, sery dojrzewające o ok. 10%, zaś jaja o około 14% (choć już w listopadzie różnica w cenach w relacji rocznej wzrosła do 45%). 

Na tym tle pozytywnie, z punktu widzenia konsumentów, wyróżniały się artykuły zbożowe. W całym 2017 r. ceny tych produktów były przeciętnie o 2% wyższe niż rok wcześniej, przy czym I półrocze charakteryzowało się względną stabilizacją. Dopiero w drugiej połowie roku notowano wzrosty cen. I tak dla przykładu w okresie styczeń-czerwiec 2017 r. bochenek chleba pszenno-żytniego kosztował średnio 2,23 zł, tj. o niespełna 1% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. W II półroczu cena wzrosła do 2,28 zł, i była już o 3,3% wyższa w relacji rocznej. W nieco mniejszym stopniu podrożały kasze – w drugiej połowie roku były o ponad 2% droższe wobec II półrocza 2016 r., natomiast w całym 2017 r. – o 1,4%.

Przyczyny wzrostu cen zbóż

Lekkie wzrostowe tendencje cen w dużym stopniu były wynikiem coraz bardziej napiętego bilansu na rynku zbóż – opóźnionych zbiorów oraz wcześniejszego wysokiego eksportu pszenicy, co przełożyło się na jej niskie zapasy w kraju. W rezultacie w maju-lipcu ub. roku ceny pszenicy konsumpcyjnej były o kilkanaście procent wyższe w relacji rocznej, podczas gdy w pierwszych miesiącach 2017 r. były to zaledwie kilkuprocentowe zwyżki.

Prognozy

Jest bardzo prawdopodobne, że w kolejnych miesiącach ceny detaliczne artykułów zbożowych będą utrzymywały się na dość stabilnym poziomie. Produkcja zbóż w Polsce w 2017 r. była o około 8% wyższa niż rok wcześniej, wysoka jest ich podaż na rynku światowym, co sprawia, że ceny ziarna utrzymują się na relatywnie niskim poziomie, choć w Polsce wyższym niż rok wcześniej. Tym samym obecnie nie ma wyraźnych przesłanek (po stronie surowcowej) do wzrostów cen artykułów zbożowych w sklepach. Niemniej, rosnące koszty pracy i energii  mogą zmienić ten obraz.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.