Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niskie ceny kukurydzy w sezonie 2017/18

Kategoria: Biznes

W 2017 r. kukurydza paszowa pozostawała relatywnie tania. Przeciętna cena jej zakupu, podawana przez MRiRW, wyniosła 671 zł/t wobec 655 zł/t w 2016 r. oraz 724 zł/t średnio w ostatnich pięciu latach. Warto przy tym podkreślić, że o ile jeszcze rok wcześniej była ona droższa niż pszenica, o tyle w ubiegłym roku sytuacja uległa odwróceniu.

W styczniu br. kukurydzę skupowano przeciętnie po 612 zł/t. Oznacza to, że była ona zaledwie o 9 zł, tj. 1,5%, droższa niż w drugiej połowie października, kiedy zboże to pozostawało najtańsze. Jednocześnie cena skupu była o 2,5% niższa wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. W tym samym czasie cena pszenicy kształtowała się na poziomie o ponad 2% wyższym w relacji rocznej.

Wysoka globalna podaż ziarna kukurydzy

Na cenach kukurydzy ciąży wysoka globalna podaż ziarna. Według ostatnich prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), z 19 stycznia br., produkcja na świecie w bieżącym sezonie 2017/18 (październik-wrzesień) sięgnie 1054 mln t. Tym samym będzie wprawdzie o 34 mln t (3,1%) mniejsza od rekordowego wyniku z ubiegłego sezonu, ale wcześniejsze raporty, np. z lipca ub. roku, wskazywały na zbiory rzędu 1020 mln t. Co więcej, rekordowe zapasy początkowe sprawiają, że całkowita podaż kukurydzy ma być o 6 mln t, czyli 0,5%, wyższa niż w sezonie 2016/17.

Obiżka produkcji - nie w UE

W tym sezonie obniżka produkcji spodziewana jest praktycznie we wszystkich ważnych regionach uprawy. Wyjątkiem jest Unia Europejska, dla której eksperci IGC w ostatnim raporcie istotnie podnieśli prognozy zbiorów – o 5,4 mln t względem szacunków z listopada ub. r,  do 64,6 mln t (co oznacza wzrost o 3% w relacji rocznej).

Zbiory w Polsce

W Polsce zbiory kukurydzy były utrudnione i opóźnione. Jeszcze na początku stycznia na północy kraju były rejony, gdzie nie zebrano ziarna. Całkowita produkcja oceniana jest przez GUS na 4 mln t wobec 4,3 mln t w ubiegłym roku. Z kolei Sparks szacuje ją na poziomie 4,2 mln t wobec 4,7 mln t rok wcześniej. Tym samym mamy wprawdzie do czynienia z obniżką zbiorów, ale jest to drugi w historii wynik.

Prognozy

W kolejnych miesiącach spodziewamy się stabilizacji cen kukurydzy na zbliżonym do obecnego poziomie. W kierunku wzrostów może działać duże zapotrzebowanie na ziarno na rynku światowym oraz spodziewany, mniejszy areał zasiewów kukurydzy w USA pod zbiory w kolejnym sezonie 2018/19 – co wpływa na ceny globalne, a tym samym na krajowe. Niemniej, biorąc  pod uwagę uwarunkowania w Polsce – prognozowany spadek pogłowia trzody, obniżenie dynamiki wzrostu produkcji drobiu, mniejszy eksport pszenicy – potencjał do wzrostów cen nie jest duży.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.