Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie import mięsa z Argentyny do Europy

Kategoria: Biznes

Obiecujący raport

Rząd w Buenos Aires odnotował znaczący wzrost sprzedaży mięsa z Argentyny na rynek europejski w ramach kontyngentów taryfowych UE. Według raportu Wydziału Rynków Przemysłu Rolnego Ministerstwa Rolnictwa Argentyny, od lipca do grudnia eksport mięsa na Stary Kontynent wzrósł o 21%.

Rok 2017 najlepszym okresem eksportu mięsa od dekady

Łącznie sprzedano do Unii Europejskiej 14 243 ton towaru i wydano 1 538 certyfikatów eksportowych. Pokryto w ten sposób 48,3% całkowitej puli 29 500 ton, które zatwierdziła UE. Wyniki te pozwalają wysnuć hipotezę, że prawdopodobnie pierwszy raz od dziesięciu lat Argentyna będzie w stanie całkowicie zrealizować ustaloną z Europą wysokość sprzedaży mięsa. Według argentyńskiego Ministerstwa Rolnictwa dotychczasowa wartość transakcji wyniosła 188 733 993 dolary, przy czym średnia cena za tonę mięsa to 13 251 dolary.

Kontyngent taryfowy 481

Kontyngent taryfowy 481 to pula importowa na mięso cielęce ustalana przez Unię Europejską dla krajów spoza wspólnoty. Argentyna nie ma ustalonych konkretnych wartości eksportu w ramach kontyngentu, musi więc rywalizować z innymi państwami o zaspokojenie popytu Starego Kontynentu. Według oficjalnego raportu, Argentyńczycy wydali 280 certyfikatów eksportowych i sprzedali do Europy 3 686 ton mięsa, którego łączna wartość wyniosła 35 242 474 dolary, średnio 9 560 dolarów za tonę. W ten sposób eksport w ramach Kontyngentu 481 wzrósł w przeciągu roku o 108,9%, a Argentynie udało się osiągnąć 8,06% udziału w całkowitej puli importowej ustalonej przez Unię Europejską.

Źródło: 

https://www.agroindustria.gob.ar

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.