Nitrozoaminy w żywności budzą obawy zdrowotne
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
WHO zaprasza na seminarium online, które odbedzie się 5 kwietnia. Gdzie opublikuje przełomowe opracowanie zatytułowane „Aspekty bezpieczeństwa żywności w żywności opartej na komórkach”.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
Kategoria: Innowacje, Prawo Żywnościowe
Nowa żywność może być stosowana m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz napojach na bazie mleka przeznaczone dla małych dzieci
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
Kategoria: Biznes
WorldFood Poland to jedno z największych wydarzeń branżowych na rynku spożywczym w Polsce. Targi odbywają się regularnie od 2014 roku i skupiają wystawców z różnych dziedzin przemysłu spożywczego, suplementów diety oraz sprzętu, technologii oraz rozwiązań dla branży.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Jak co roku FoodFakty dla klientów Strefy Managera przygotowały pełną i szczegółową analizę notyfikacji w systemie RASFF. Raport za 2022 rok jest już gotowy.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu
Kategoria: Opakowania
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes, Prawo Żywnościowe
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie, Składniki Żywności
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
Kategoria: Procesy i Technologie
Pompy należą do najpowszechniej wykorzystywanych urządzeń w przemyśle. W każdej branży istnieje potrzeba przemieszczania mniejszej lub większej ilości substancji płynnych na różne odległości i wysokości. Jednak pompa pompie nierówna i jej niewłaściwe dobranie może znacząco wpłynąć na koszty realizacji procesu oraz jakość i ilość wytworzonego produktu.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dwa raporty, przedstawiające wszechstronny i dokładny przegląd problemu fałszowania żywności.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w wybranych kategoriach żywności
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.
Kategoria: Biznes
Przedstawiciele przedsiębiorstw z szerokiego zakresu branż oraz eksperci środowiskowi spotkali się w środę, 15 marca, w Warszawie, na jednym z cyklicznych zebrań społeczności Climate Leadership, programu UNEP/GRID-Warszawa. Celem tego, realizowanego od 2019 roku przedsięwzięcia, jest wspólne wypracowywanie rozwiązań, które ograniczą nasz negatywny wpływ na planetę i zbliżą biznes do osiągnięcia neutralności klimatycznej.
Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności
Odpady oferują znaczny potencjał w zakresie odzyskiwania zasobów i produkcji białka ze względu na wysokie stężenie składników odżywczych, ulegających degradacji związków organicznych oraz brak patogenów, metali toksycznych i innych niebezpiecznych zanieczyszczeń.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W 2022 r. przeprowadzono 545 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 116 rzeczoznawców.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.