Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2022 r.
System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych według klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi.
Inspekcja JHARS prowadzi nadzór nad klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP. Jej zadania w tym zakresie obejmują m.in. sprawdzenie: poprawności klasyfikacji oraz znakowania tusz, prawidłowości dokumentowania czynności ustalania klas jakości, zgodności dokumentacji wystawionej dostawcom żywca rzeźnego z dokumentacją zakładową (w zakresie kategorii, klasy jakości oraz masy tusz), posiadania uprawnień przez osoby dokonujące klasyfikacji, stosowania do pomiaru mięsności tusz wieprzowych zatwierdzonych urządzeń (choirometrów).
Nadzorowane ubojnie
Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10400 szt. trzody chlewnej (tj. powyżej 200 szt. tygodniowo średnio w roku).
W 2022 r. nadzorem Inspekcji JHARS objęto 178 ubojni trzody chlewnej (46,6% ubojni działających na terenie kraju).
Kontrole
W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.
Ustalenia z kontroli:
- Klasyfikację tusz wieprzowych prowadziły wszystkie nadzorowane ubojnie.
- Choirometry posiadało 125 zakładów (70,2%).
- Metodę ZP stosowały 53 zakłady (29,8%).
- Uprawnionych rzeczoznawców zatrudniały wszystkie zakłady objęte nadzorem.
- W 4 ubojniach klasyfikację prowadziły 4 osoby z nieaktualnymi uprawnieniami.
- Czas, w którym przeprowadza się klasyfikację oraz ważenie tusz, przekraczał wymagane 45 minut od momentu rozpoczęcia czynności ubojowych w 3 zakładach (1,7%).
- Nieaktualne cechy legalizacji wag używanych do ustalania masy tusz stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
- Nieprawidłowy pomiar mięsności wykonano w przypadku 2,7 tys. szt. tusz (7,3%).
- Brak oznakowania lub nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło 1,0 tys. szt. tusz (2,7%).
- Nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,4 tys. szt. tusz wieprzowych (1,1%).
- Nieprawidłowe dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz stwierdzono w 2 zakładach ubojowych (1,1%).
- Nieprawidłowy czas przechowywania dokumentacji z klasyfikacji (tj. krótszy niż wymagane 4 tygodnie) stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
- Brak dostarczenia dostawcom informacji o wynikach klasyfikacji stwierdzono w 13 zakładach (7,3%).
- Informacje o wynikach klasyfikacji wystawiane dostawcom żywca rzeźnego były zgodne
z dokumentacją zakładową we wszystkich ubojniach spośród tych, które powiadamiają dostawców.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
17.03.2023
Raporty i analizy branżowe - przegląd rynku roślinnych zamienników nabiału i mięsa
Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej i FMCG, śledząc na bieżąco zachodzące na rynku zmiany, targi WorldFood Poland postanowiły podzielić się wiedzą i przygotować serię publikacji będących swoistym przeglądem polskiego rynku z podziałem na kategorie produktowe.
-
03.03.2023
Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności – wg raportu EFSA utrzymuje się tendencja spadkowa
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
-
03.11.2022
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.