Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych według klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi.

Inspekcja JHARS prowadzi nadzór nad klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP. Jej zadania w tym zakresie obejmują m.in. sprawdzenie: poprawności klasyfikacji oraz znakowania tusz, prawidłowości dokumentowania czynności ustalania klas jakości, zgodności dokumentacji wystawionej dostawcom żywca rzeźnego z dokumentacją zakładową (w zakresie kategorii, klasy jakości oraz masy tusz), posiadania uprawnień przez osoby dokonujące klasyfikacji, stosowania do pomiaru mięsności tusz wieprzowych zatwierdzonych urządzeń (choirometrów).

Nadzorowane ubojnie

Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10400 szt. trzody chlewnej (tj. powyżej 200 szt. tygodniowo średnio w roku).

W 2022 r. nadzorem Inspekcji JHARS objęto 178 ubojni trzody chlewnej (46,6% ubojni działających na terenie kraju).

Kontrole

W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.

Ustalenia z kontroli:

  • Klasyfikację tusz wieprzowych prowadziły wszystkie nadzorowane ubojnie.
  • Choirometry posiadało 125 zakładów (70,2%).
  • Metodę ZP stosowały 53 zakłady (29,8%).
  • Uprawnionych rzeczoznawców zatrudniały wszystkie zakłady objęte nadzorem.
  • W 4 ubojniach klasyfikację prowadziły 4 osoby z nieaktualnymi uprawnieniami.
  • Czas, w którym przeprowadza się klasyfikację oraz ważenie tusz, przekraczał wymagane 45 minut od momentu rozpoczęcia czynności ubojowych w 3 zakładach (1,7%).
  • Nieaktualne cechy legalizacji wag używanych do ustalania masy tusz stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
  • Nieprawidłowy pomiar mięsności wykonano w przypadku 2,7 tys. szt. tusz (7,3%).
  • Brak oznakowania lub nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło 1,0 tys. szt. tusz (2,7%).
  • Nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,4 tys. szt. tusz wieprzowych (1,1%).
  • Nieprawidłowe dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz stwierdzono w 2 zakładach ubojowych (1,1%).
  • Nieprawidłowy czas przechowywania dokumentacji z klasyfikacji (tj. krótszy niż wymagane 4 tygodnie) stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
  • Brak dostarczenia dostawcom informacji o wynikach klasyfikacji stwierdzono w 13 zakładach (7,3%).
  • Informacje o wynikach klasyfikacji wystawiane dostawcom żywca rzeźnego były zgodne
    z dokumentacją zakładową we wszystkich ubojniach spośród tych, które powiadamiają dostawców.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.