Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.
Tak wynika z przeprowadzonej przez EFSA oceny ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności. Dziesięć nitrozoamin znajdujących się w żywności jest rakotwórczych (może powodować raka) i genotoksycznych (może uszkadzać DNA).
EFSA skonsultował się z zewnętrznymi zainteresowanymi stronami w sprawie swojego projektu opinii, a podczas jego finalizacji uwzględniono liczne otrzymane uwagi.
Potencjalne zagrożenia dla zdrowia
EFSA przeprowadził swoją ocenę, oceniając potencjalne szkody wyrządzane przez nitrozoaminy ludziom i zwierzętom oraz oceniając narażenie konsumentów.
Dr Dieter Schrenk, przewodniczący panelu ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym, powiedział: „Z naszej oceny wynika, że we wszystkich grupach wiekowych w całej populacji UE poziom narażenia na nitrozoaminy w żywności budzi obawy zdrowotne. Na podstawie badań na zwierzętach uznaliśmy częstość występowania guzów wątroby u gryzoni za najbardziej krytyczny skutek zdrowotny. Aby zapewnić wysoki poziom ochrony konsumentów, stworzyliśmy najgorszy scenariusz dla naszej oceny ryzyka . Założyliśmy, że wszystkie nitrozoaminy występujące w żywności mają taki sam potencjał wywoływania raka u ludzi, jak najbardziej szkodliwa nitrozoamina, chociaż jest to mało prawdopodobne”.
Jaka żywność zawiera nitrozoaminy?
Nitrozoaminy wykryto w różnych rodzajach artykułów spożywczych, takich jak wędliny, przetworzone ryby, kakao, piwo i inne napoje alkoholowe. Najważniejszą grupą żywności przyczyniającą się do narażenia na nitrozoaminy jest mięso i przetwory mięsne.
Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach spożywczych, w tym przetworzonych warzywach, zbożach, mleku i produktach mlecznych lub żywności fermentowanej, marynowanej i przyprawionej.
Obecnie istnieją pewne luki w wiedzy na temat obecności nitrozoamin w określonych kategoriach żywności. Zrównoważenie diety za pomocą szerszej gamy produktów spożywczych może pomóc konsumentom zmniejszyć spożycie nitrozoamin.
Co dalej?
Opinia EFSA zostanie przekazana Komisji Europejskiej, która omówi z władzami krajowymi, jakie środki zarządzania ryzykiem są potrzebne.
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/nitrosamines-food-raise-health-concern
Przeczytaj także
Niniejsze podsumowanie zaczynamy od złej wiadomości: co drugiemu z nas zostanie postawione w ciągu życia rozpoznanie raka, czyli stwierdzenie występowania nowotworu złośliwego. Dobra wiadomość jest jednak taka, że...
W opinii oceniono ryzyko i ocenę potencjalnych zagrożeń spowodowanych nitrozoaminami dla ludności w UE.
Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.