Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nitrozoaminy w żywności budzą obawy zdrowotne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.

Tak wynika z przeprowadzonej przez EFSA oceny ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności. Dziesięć nitrozoamin znajdujących się w żywności jest rakotwórczych (może powodować raka) i genotoksycznych (może uszkadzać DNA).

EFSA skonsultował się z zewnętrznymi zainteresowanymi stronami w sprawie swojego projektu opinii, a podczas jego finalizacji uwzględniono liczne otrzymane uwagi.

Potencjalne zagrożenia dla zdrowia

EFSA przeprowadził swoją ocenę, oceniając potencjalne szkody wyrządzane przez nitrozoaminy ludziom i zwierzętom oraz oceniając narażenie konsumentów.

Dr Dieter Schrenk, przewodniczący panelu ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym, powiedział: „Z naszej oceny wynika, że we wszystkich grupach wiekowych w całej populacji UE poziom narażenia na nitrozoaminy w żywności budzi obawy zdrowotne. Na podstawie badań na zwierzętach uznaliśmy częstość występowania guzów wątroby u gryzoni za najbardziej krytyczny skutek zdrowotny. Aby zapewnić wysoki poziom ochrony konsumentów, stworzyliśmy najgorszy scenariusz dla naszej oceny ryzyka . Założyliśmy, że wszystkie nitrozoaminy występujące w żywności mają taki sam potencjał wywoływania raka u ludzi, jak najbardziej szkodliwa nitrozoamina, chociaż jest to mało prawdopodobne”.

Jaka żywność zawiera nitrozoaminy?

Nitrozoaminy wykryto w różnych rodzajach artykułów spożywczych, takich jak wędliny, przetworzone ryby, kakao, piwo i inne napoje alkoholowe. Najważniejszą grupą żywności przyczyniającą się do narażenia na nitrozoaminy jest mięso i przetwory mięsne.

Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach spożywczych, w tym przetworzonych warzywach, zbożach, mleku i produktach mlecznych lub żywności fermentowanej, marynowanej i przyprawionej.

Obecnie istnieją pewne luki w wiedzy na temat obecności nitrozoamin w określonych kategoriach żywności. Zrównoważenie diety za pomocą szerszej gamy produktów spożywczych może pomóc konsumentom zmniejszyć spożycie nitrozoamin.

Co dalej?

Opinia EFSA zostanie przekazana Komisji Europejskiej, która omówi z władzami krajowymi, jakie środki zarządzania ryzykiem są potrzebne.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/nitrosamines-food-raise-health-concern

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7884

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.