Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nitrozoaminy w żywności budzą obawy zdrowotne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.

Tak wynika z przeprowadzonej przez EFSA oceny ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności. Dziesięć nitrozoamin znajdujących się w żywności jest rakotwórczych (może powodować raka) i genotoksycznych (może uszkadzać DNA).

EFSA skonsultował się z zewnętrznymi zainteresowanymi stronami w sprawie swojego projektu opinii, a podczas jego finalizacji uwzględniono liczne otrzymane uwagi.

Potencjalne zagrożenia dla zdrowia

EFSA przeprowadził swoją ocenę, oceniając potencjalne szkody wyrządzane przez nitrozoaminy ludziom i zwierzętom oraz oceniając narażenie konsumentów.

Dr Dieter Schrenk, przewodniczący panelu ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym, powiedział: „Z naszej oceny wynika, że we wszystkich grupach wiekowych w całej populacji UE poziom narażenia na nitrozoaminy w żywności budzi obawy zdrowotne. Na podstawie badań na zwierzętach uznaliśmy częstość występowania guzów wątroby u gryzoni za najbardziej krytyczny skutek zdrowotny. Aby zapewnić wysoki poziom ochrony konsumentów, stworzyliśmy najgorszy scenariusz dla naszej oceny ryzyka . Założyliśmy, że wszystkie nitrozoaminy występujące w żywności mają taki sam potencjał wywoływania raka u ludzi, jak najbardziej szkodliwa nitrozoamina, chociaż jest to mało prawdopodobne”.

Jaka żywność zawiera nitrozoaminy?

Nitrozoaminy wykryto w różnych rodzajach artykułów spożywczych, takich jak wędliny, przetworzone ryby, kakao, piwo i inne napoje alkoholowe. Najważniejszą grupą żywności przyczyniającą się do narażenia na nitrozoaminy jest mięso i przetwory mięsne.

Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach spożywczych, w tym przetworzonych warzywach, zbożach, mleku i produktach mlecznych lub żywności fermentowanej, marynowanej i przyprawionej.

Obecnie istnieją pewne luki w wiedzy na temat obecności nitrozoamin w określonych kategoriach żywności. Zrównoważenie diety za pomocą szerszej gamy produktów spożywczych może pomóc konsumentom zmniejszyć spożycie nitrozoamin.

Co dalej?

Opinia EFSA zostanie przekazana Komisji Europejskiej, która omówi z władzami krajowymi, jakie środki zarządzania ryzykiem są potrzebne.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/nitrosamines-food-raise-health-concern

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7884

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.