Aspekty bezpieczeństwa żywności opartej na komórkach – seminarium online FAO/WHO
Produkcja mięsa pochodzenia zwierzęcego ewoluowała przez tysiące lat, aby sprostać zapotrzebowaniu na bezpieczne i przystępne cenowo źródła białka. Produkcja żywności oparta na komórkach, która jest dziedziną hodowli zwierzęcych produktów rolnych bezpośrednio z kultur komórkowych, została zbadana jako rzekoma zrównoważona alternatywa dla konwencjonalnego systemu hodowli zwierząt. Ponieważ komercyjna produkcja żywności na bazie komórek stale się rozwija, pilna staje się odpowiedź na jedno z najważniejszych pytań konsumentów, a mianowicie bezpieczeństwo żywności. W związku z tym Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) we współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) publikuje przełomową publikację zatytułowaną „Aspekty bezpieczeństwa żywności w żywności opartej na komórkach”.
Zaproszenie
Zapraszamy do zarejestrowania się na seminarium internetowe, które FAO i WHO zorganizują w celu zaangażowania krajów i odpowiednich zainteresowanych stron w proaktywne dzielenie się aktualną wiedzą w celu określenia konkretnych sposobów informowania konsumentów i wszystkich innych zainteresowanych stron o kwestiach bezpieczeństwa produktów żywnościowych na bazie komórek.
Dla kogo?
Seminarium internetowe skierowane jest do przedstawicieli krajowych, właściwych pod względem kompetencji organów prowadzących badania w obszarze produkcji żywności komórkowej oraz wszystkich zainteresowanych reprezentujących naukę, przemysł spożywczy, producentów żywności.
Korzyści z udziału w webinarze:
- Uzyskanie elektronicznej kopii publikacji, kamienia milowego „Aspekty bezpieczeństwa żywności w żywności opartej na komórkach”;
- Zrozumienie różnych technologii, które są obecnie wykorzystywane do produkcji żywności na bazie komórek;
- Zrozumienie kluczowych wyników identyfikacji zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności przeprowadzonej przez Panel Techniczny podczas Konsultacji Ekspertów zorganizowanych przez FAO we współpracy z WHO;
- Zdobycie wiedzy o aktualnych pracach regulacyjnych i zmianach, które obecnie istnieją w odniesieniu do żywności na bazie komórek w różnych krajach i jurysdykcjach;
- Możliwość uczestniczenia w sesji burzy mózgów, aby omówić kwestie specyficzne dla danego kraju i odpowiednie potrzeby regulacyjne.
Rejestracja
Aby dostosować się do różnych stref czasowych, odbędą się dwie 1,5-godzinne identyczne sesje webinaru, które odbędą się w środę 5 kwietnia 2023 r.
Wybierz taki, który pasuje do Twojego harmonogramu i strefy czasowej:
Sesja 1: 09:00 – 10:30 (GMT+2) Zarejestruj się tutaj
Sesja 2: 16.00 – 17.30 (GMT+2) Zarejestruj się tutaj
Źródło: WHO
Przeczytaj także
-
30.03.2023
Seminarium naukowe EFSA - „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
-
30.03.2023
Rząd Włoch zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
-
28.03.2023
Przed nami kluczowe 5 lat działań dla klimatu — spotkanie społeczności Climate Leadership
Przedstawiciele przedsiębiorstw z szerokiego zakresu branż oraz eksperci środowiskowi spotkali się w środę, 15 marca, w Warszawie, na jednym z cyklicznych zebrań społeczności Climate Leadership, programu UNEP/GRID-Warszawa. Celem tego, realizowanego od 2019 roku przedsięwzięcia, jest wspólne wypracowywanie rozwiązań, które ograniczą nasz negatywny wpływ na planetę i zbliżą biznes do osiągnięcia neutralności klimatycznej.