Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Seminarium naukowe EFSA - „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Ostatnie postępy w dziedzinach takich jak inżynieria tkankowa, hodowla komórek i biologia syntetyczna utorowały drogę nowym technologiom i produktom w sektorze rolno-spożywczym. Wśród nich wyróżnia się żywność pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego pochodząca z kultur komórkowych oraz składniki żywności wytwarzane w drodze precyzyjnej fermentacji.

W systemie UE tego rodzaju produkty wymagają zezwolenia przed wprowadzeniem na rynek w ramach różnych sektorowych ram regulacyjnych obejmujących doradztwo naukowe EFSA, takie jak przepisy dotyczące nowej żywności i dodatków do żywności. Dlatego istotne jest, aby metodologie oceny ryzyka i wiedza fachowa EFSA w tej dziedzinie były na bieżąco z rozwojem technologicznym.

W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe pt. „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”, w ramach którego eksperci i interesariusze omówią bieżące trendy i badania na ten temat oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA.

Seminarium ma na celu:

  • Zidentyfikować sektory w systemie rolno-spożywczym istotne dla żywności pochodzącej z kultur komórkowych i składników żywności;
  • Dokonać przeglądu stan wiedzy w zakresie odpowiednich koncepcji, technologii i produktów pochodnych;
  • Omówić pojawiające się aspekty bezpieczeństwa i metodologię oraz ich wpływ na podejście EFSA do oceny ryzyka.

Kto może uczestniczyć?

Wydarzenie jest przeznaczone dla wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składników żywności.

Udział osobisty jest ograniczony do maksymalnie 100 uczestników, w tym prelegentów i innych ekspertów już wskazanych przez EFSA. Dalszy wybór zapewni wystarczającą reprezentację różnych dziedzin wiedzy specjalistycznej, a także reprezentację wszystkich grup interesariuszy i równowagę geograficzną.

Aby dać wszystkim zainteresowanym stronom możliwość śledzenia dyskusji na żywo, sesje plenarne będą również transmitowane w Internecie .

Rejestracja online – (termin zgłoszenia udziału w seminarium - do 30 marca br.)

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Kongresy i Targi Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.