Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd nowych biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o wydanie opinii zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w sprawie nowych osiągnięć w dziedzinie biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów. Ma ona dotyczyć: mikroorganizmów i produktów kategorii 4, które mogą być uwalniane do środowiska lub wprowadzane do obrotu jako/lub w żywności i paszy; produktów kategorii 3, które mogą być wprowadzone do obrotu jako/lub w żywności i paszy. W związku z tym przygotowane zostaną dwa zadania:

  • Zadanie I: Skanowanie horyzontalne mikroorganizmów i ich produktów uzyskanych dzięki nowym osiągnięciom w biotechnologii.
  • Zadanie II: Opinia EFSA na temat potencjalnych nowych zagrożeń/ryzyka wynikających z nowych osiągnięć biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów oraz adekwatności obecnych wytycznych EFSA dotyczących oceny ryzyka.

Rodzaje mikroorganizmów i wyjaśnienia odnośnie stosowanej terminologii

Do celów niniejszego badania i zgodnie z wytycznymi EFSA dotyczącymi oceny ryzyka związanego z genetycznie zmodyfikowanymi mikroorganizmami (GMM) i ich produktami przeznaczonymi do użytku w żywności i paszy, interesujące są dwie następujące kategorie:

  • Kategoria 3: Produkty pochodzące z GMM, w których GMM zdolne do namnażania lub przenoszenia genów nie są obecne, ale w których nadal występuje rekombinowany DNA (np. inaktywowane termicznie kultury starterowe);
  • Kategoria 4 : Produkty składające się z GMM zdolnych do namnażania lub przenoszenia genów lub je zawierające (np. żywe kultury starterowe do fermentowanej żywności i pasz).

Rodzaje technik

Zainteresowanych zaprasza się do wzięcia udziału w ankiecie i podzielenia się tym, jakie nowe osiągnięcia w biotechnologii są wykorzystywane w mikroorganizmach.

Nowe techniki genomiczne (NGT) definiuje się jako techniki manipulacji genetycznych, które pojawiły się lub rozwinęły po 2001 r. (kiedy opublikowano dyrektywę 2001/18/WE). Przykłady NGT obejmują: 1) techniki edycji genomu, takie jak CRISPR-Cas; 2) techniki mutagenezy in vivo, takie jak EvolvR, SCRaMbLE itp.; 3) techniki epigenetyczne, takie jak metylacja DNA, miRNA itp. I odwrotnie, techniki stosowane już przed 2001 r., zwane również ustalonymi technikami genomowymi (EGT), wykorzystujące rekombinowane cząsteczki kwasu nukleinowego są poza zakresem.

Link do ankiety - https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NGT_microorganisms

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.