Przegląd nowych biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o wydanie opinii zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w sprawie nowych osiągnięć w dziedzinie biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów. Ma ona dotyczyć: mikroorganizmów i produktów kategorii 4, które mogą być uwalniane do środowiska lub wprowadzane do obrotu jako/lub w żywności i paszy; produktów kategorii 3, które mogą być wprowadzone do obrotu jako/lub w żywności i paszy. W związku z tym przygotowane zostaną dwa zadania:
- Zadanie I: Skanowanie horyzontalne mikroorganizmów i ich produktów uzyskanych dzięki nowym osiągnięciom w biotechnologii.
- Zadanie II: Opinia EFSA na temat potencjalnych nowych zagrożeń/ryzyka wynikających z nowych osiągnięć biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów oraz adekwatności obecnych wytycznych EFSA dotyczących oceny ryzyka.
Rodzaje mikroorganizmów i wyjaśnienia odnośnie stosowanej terminologii
Do celów niniejszego badania i zgodnie z wytycznymi EFSA dotyczącymi oceny ryzyka związanego z genetycznie zmodyfikowanymi mikroorganizmami (GMM) i ich produktami przeznaczonymi do użytku w żywności i paszy, interesujące są dwie następujące kategorie:
- Kategoria 3: Produkty pochodzące z GMM, w których GMM zdolne do namnażania lub przenoszenia genów nie są obecne, ale w których nadal występuje rekombinowany DNA (np. inaktywowane termicznie kultury starterowe);
- Kategoria 4 : Produkty składające się z GMM zdolnych do namnażania lub przenoszenia genów lub je zawierające (np. żywe kultury starterowe do fermentowanej żywności i pasz).
Rodzaje technik
Zainteresowanych zaprasza się do wzięcia udziału w ankiecie i podzielenia się tym, jakie nowe osiągnięcia w biotechnologii są wykorzystywane w mikroorganizmach.
Nowe techniki genomiczne (NGT) definiuje się jako techniki manipulacji genetycznych, które pojawiły się lub rozwinęły po 2001 r. (kiedy opublikowano dyrektywę 2001/18/WE). Przykłady NGT obejmują: 1) techniki edycji genomu, takie jak CRISPR-Cas; 2) techniki mutagenezy in vivo, takie jak EvolvR, SCRaMbLE itp.; 3) techniki epigenetyczne, takie jak metylacja DNA, miRNA itp. I odwrotnie, techniki stosowane już przed 2001 r., zwane również ustalonymi technikami genomowymi (EGT), wykorzystujące rekombinowane cząsteczki kwasu nukleinowego są poza zakresem.
Link do ankiety - https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NGT_microorganisms
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
10.03.2023
Komisja zatwierdza dwie uprawy genetycznie zmodyfikowane do stosowania w żywności i paszy
Komisja zatwierdziła genetycznie zmodyfikowany rzepak i odnowiła zezwolenie na genetycznie zmodyfikowaną soję do celów spożywczych i paszowych. Zatwierdzenie przez Komisję pozwala jedynie na utylizację do celów spożywczych i paszowych i nie zezwala na uprawę w UE.
-
27.01.2023
PTTŻ zaprasza na XXVII Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość" oraz Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future"
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Warszawski zaprasza na XXVII Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Rozwój Nauk o Zywności. Zrównoważona przyszłość" oraz Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future" w Warszawie, 11-12 maja 2023 roku
-
20.10.2022
Obesogeny – zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości
Badania naukowe wskazują, że poza predyspozycjami genetycznymi i stylem życia, istotną rolę w rozwoju otyłości mogą odgrywać także chemiczne zanieczyszczenia środowiskowe występujące powszechnie m.in. w żywności. Związki te określane są mianem „obesogenów”, ponieważ poprzez bezpośrednie (np. zwiększenie liczby komórek tłuszczowych), jak i pośrednie mechanizmy (np. modulowanie apetytu, zmianę tempa metabolizmu oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej) mogą sprzyjać zwiększaniu masy ciała.