Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza dwie uprawy genetycznie zmodyfikowane do stosowania w żywności i paszy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja zatwierdziła genetycznie zmodyfikowany rzepak i odnowiła zezwolenie na genetycznie zmodyfikowaną soję do celów spożywczych i paszowych. Zatwierdzenie przez Komisję pozwala jedynie na utylizację do celów spożywczych i paszowych i nie zezwala na uprawę w UE.

Te genetycznie zmodyfikowane uprawy zostały poddane kompleksowej i rygorystycznej procedurze, która zapewnia wysoki poziom ochrony zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał ocenę naukową, w której stwierdził, że te genetycznie zmodyfikowane organizmy (GMO) są równie bezpieczne jak ich konwencjonalne odpowiedniki. Państwa członkowskie nie osiągnęły większości kwalifikowanej za lub przeciw zezwoleniu w ramach stałego komitetu i następującego po nim komitetu odwoławczego. Zezwolenia są ważne przez 10 lat, a wszelkie produkty wytworzone z tych GMO będą podlegały surowym unijnym przepisom dotyczącym etykietowania i identyfikowalności.

Więcej informacji na temat GMO w UE można znaleźć tutaj

Źródło: KE

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.