Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego zawierającego endo-poligalakturonazę i celulazę z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Talaromyces cellulolyticus NITE BP-03478

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticusszczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności:

  1. procesach piekarniczych,
  2. procesach piwowarskich,
  3. przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków,
  4. produkcji wina i octu winnego,
  5. przetwórstwie owoców i warzyw dla produktów innych niż soki,
  6. przetwórstwo owoców i warzyw do produkcji rafinowanej oliwy z oliwek,
  7. odmulanie ziaren kawy
  8. obróbka ziarna do produkcji skrobi.

Enzym spożywczy jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie grzyba nitkowatego Talaromyces cellulolyticus ACC8105, który jest zdeponowany w National Institute for Technology and Evaluation (NITE) Patent Microorganism Depository (Japonia) pod numerem NITE BP-03478.

Zakład produkcyjny posiada licencję wydaną przez Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej Japonii zgodnie z postanowieniami ustępu 1 artykułu 13 japońskiego prawa farmaceutycznego, co wymaga wdrożenia planu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli i jest uważane za równoważne europejskim normom i prawodawstwu.

Panel uznał, że dostarczono wystarczających informacji na temat procesu produkcyjnego i systemu zapewnienia jakości wdrożonego przez wnioskodawcę, aby wykluczyć budzące obawy kwestie.

Aktywność endo-poligalakturonazy ma optimum temperaturowe około 50°C (pH 4,5) i optymalne pH około pH 4,5 (30°C). Termostabilność badano po wstępnej inkubacji enzymu spożywczego przez 10 minut w różnych temperaturach przy pH 4,5. Aktywność endo-poligalakturonazy spadła powyżej 50°C, wykazując około 30% aktywności resztkowej w temperaturze 65°C. Aktywność celulazy wykazywała optimum temperaturowe około 70°C (pH 4,0) i optymalne pH około pH 4,5 (40°C).

Panel ustalił, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków (NOAEL) wynosi 806 mg całkowita zawartość substancji organicznej/kg masy ciała dziennie, co stanowi najwyższą badaną dawkę.

Brak dostępnych informacji na temat uczulenia po podaniu doustnym lub reakcji wywoływania tego enzymu spożywczego. Brak informacji na temat działań niepożądanych po spożyciu innych celulaz u osób uczulonych drogą oddechową. Panel EFSA uznał, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych po narażeniu z dietą na ten enzym spożywczy, zwłaszcza u osób uczulonych na pyłki.

Wniosek

Na podstawie dostarczonych danych, usuwania całkowita zawartość substancji organicznej podczas produkcji rafinowanej oliwy z oliwek, usuwania śluzu z ziaren kawy i obróbki ziarna w celu produkcji skrobi oraz uzyskanego marginesu narażenia dla pozostałych procesów produkcji żywności panel stwierdził, że enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazy wytwarzanej z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Talaromyces cellulolyticus NITE BP-03478 nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania.

 

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.