Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów - enerBio Chipsy warzywne 75 g
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych.
Kategoria: Procesy i Technologie
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdej mleczarni. A ponieważ wybór ERP to decyzja, która sięga daleko w przyszłość, podejmując ją należy uwzględnić kilka istotnych punktów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W czerwcu 2023 r. włoskie służby celne przejęły 16 ton nielegalnie uprawianych winogron Early Sweet z Egiptu.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Wątpliwości dotyczące przepisów prawnych w branży spożywczej i gastronomii są nieodłącznym elementem działalności każdego przedsiębiorstwa, hotelu czy restauracji. Dzięki aż czterem szkoleniom i trzem dniom spotkań z prawnikami, każdy wystawca i zwiedzający otrzyma odpowiedzi na najważniejsze dla siebie pytania oraz zaproszenie na targi POLAGRA.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kontrole przeprowadzone zostały w I kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6%).
Kategoria: Opakowania
Wykorzystanie bioplastików, ograniczenie marnotrawstwa żywności czy innowacyjne zakrętki – to tylko niektóre z trendów dominujących na rynku opakowań do żywności według nowego raportu Innova Market Insights.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl.
Kategoria: Składniki Żywności
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 27 podmiotach (30%), w tym na etapie sprzedaży detalicznej w 6 podmiotach, a etapie produkcji w 21 podmiotach.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Producenci żywności coraz chętniej sięgają po oznakowanie sugerujące naturalny charakter produktu takie jak np. „domowy” lub „wiejski”. Jakie produkty mogą być w ten sposób znakowane? Jakie wymogi muszą spełniać?
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie bardzo ważnego dokumentu – najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.
Kategoria: Biznes
Publikacja składa się z 11 rozdziałów: Rozdział 1 obejmuje rynki rolne i spożywcze; Rozdział 2 przedstawia perspektywy regionalne, a pozostałe poświęcone są poszczególnym towarom.
Kategoria: Składniki Żywności
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W imieniu Komitetu Naukowego oraz Organizacyjnego mamy zaszczyt zaprosić Państwa na II Konferencję Naukową „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”, organizowaną przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, która odbędzie się w Łodzi w dniu 7 września 2023 r.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Nowelizacji uległy specyfikacje trzech dodatków do żywności: glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania
Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych. Fałszowano rozmrożone i przeterminowane produkty rybne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Składniki Żywności
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Władze Ukrainy decyzją z dn. 13 lipca 2023 r. wprowadziły zakaz importu z całego terytorium Polski jaj wylęgowych, żywego drobiu oraz produktów i surowców pochodzących z drobiu za wyjątkiem produktów, które zostały przetworzone metodą gwarantującą zniszczenie czynnika wywołującego daną chorobę.