Prawnicy odpowiedzą na ważne pytania. Bezpłatne szkolenia i konsultacje
Wątpliwości dotyczące przepisów prawnych w branży spożywczej i gastronomii są nieodłącznym elementem działalności każdego przedsiębiorstwa, hotelu czy restauracji. Dzięki aż czterem szkoleniom i trzem dniom spotkań z prawnikami, każdy wystawca i zwiedzający otrzyma odpowiedzi na najważniejsze dla siebie pytania oraz zaproszenie na targi POLAGRA.
Szkolenia prawnicze podczas targów POLAGRA zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem publiczności i wystawców. Tematyka ta jest szczególnie ważna właśnie w branży spożywczej, w której przepisy zmieniają się często, a niedostosowanie się do nich może narazić firmę na straty finansowe i sankcje nałożone prze organy kontrolne. Przez trzy dni, od 27 do 29 września na swoich stoiskach będą czekać przedstawiciele kancelarii i prawnicy. Ci ostatni poprowadzą także cztery szkolenia na targowej scenie. Udział w nich jest bezpłatny, a zarejestrowane osoby otrzymają zaproszenia na targi POLAGRA. Czego będą dotyczyły szkolenia?
Ekonomia i środowisko
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności pozostaje jednym z największych wyzwań dla firm i przedsiębiorstw działających w branży spożywczej, w sektorze HoReCa, ale też tych, starających się wpływać na decyzje konsumentów. Ma bowiem wpływ nie tylko na ekonomię, ale też ochronę środowiska. O przepisach w tej tematyce opowiedzą przedstawiciele kancelarii JLSW Janaszczyk Lis & Wspólnicy.
Ważnym elementem prośrodowisowym w branży spożywczej jest także recykling i udział recyklatów w opakowaniach. Szkolenie na temat wdrożenia tych rozwiązań u producentów żywności i poprowadzą eksperci z kancelarii Sobczyńscy i Partnerzy Adwokaci i Radcowie Prawni.
Opiszą m.in. podstawowe wymogi dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Odpowiedzą na pytania dotyczące bezpieczeństwa żywności i nowe obowiązki nałożone na firmy i przedsiębiorstwa.
Reklama, opakowania i kontrole
Szkoleniem, które zawsze cieszyło się dużym powodzeniem, dotyczy reklamy i oznakowania żywności. 28 września prawnicy kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr tym razem odpowiedzą na pytania o nowe przepisy dotyczące opakowań, nowych rozwiązań (w tym systemu kaucyjnego) oraz urzędowe kontrole i sankcje w obszarze znakowania żywności.
Ten ostatni temat zostanie rozwinięty przez ekspertów z kancelarii DZP Domański Zakrzewski Palinka. Zaprezentują praktyczny przewodnik po zmianach w przepisach krajowych i unijnych, który zawiera m.in. zasady kontroli, kompetencje i obowiązki kontrolujących, ale też kontrolowanych.
Więcej informacji na www.polagra.pl.
Przeczytaj także
-
20.07.2023
II Konferencja Naukowa „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”
W imieniu Komitetu Naukowego oraz Organizacyjnego mamy zaszczyt zaprosić Państwa na II Konferencję Naukową „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”, organizowaną przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, która odbędzie się w Łodzi w dniu 7 września 2023 r.
-
12.07.2023
Komentarz do zmian w prawie - czerwiec 2023
W czerwcu 2023 r. uchwalono łącznie 141 zmian w prawie żywnościowym: 31 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 110 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
-
15.06.2023
Konferencja 2nd International Conference on Quality and Management Sciences 2023
Konferencja 2nd International Conference on Quality and Management Sciences 2023 to druga edycja konferencji organizowanej przez Instytut Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, która jest wydarzeniem wywodzącym się z cyklicznej konferencji International Commodity Science Conference (IComSC).