Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wątpliwości dotyczące przepisów prawnych w branży spożywczej i gastronomii są nieodłącznym elementem działalności każdego przedsiębiorstwa, hotelu czy restauracji. Dzięki aż czterem szkoleniom i trzem dniom spotkań z prawnikami, każdy wystawca i zwiedzający otrzyma odpowiedzi na najważniejsze dla siebie pytania oraz zaproszenie na targi POLAGRA.
Szkolenia prawnicze podczas targów POLAGRA zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem publiczności i wystawców. Tematyka ta jest szczególnie ważna właśnie w branży spożywczej, w której przepisy zmieniają się często, a niedostosowanie się do nich może narazić firmę na straty finansowe i sankcje nałożone prze organy kontrolne. Przez trzy dni, od 27 do 29 września na swoich stoiskach będą czekać przedstawiciele kancelarii i prawnicy. Ci ostatni poprowadzą także cztery szkolenia na targowej scenie. Udział w nich jest bezpłatny, a zarejestrowane osoby otrzymają zaproszenia na targi POLAGRA. Czego będą dotyczyły szkolenia?
Ekonomia i środowisko
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności pozostaje jednym z największych wyzwań dla firm i przedsiębiorstw działających w branży spożywczej, w sektorze HoReCa, ale też tych, starających się wpływać na decyzje konsumentów. Ma bowiem wpływ nie tylko na ekonomię, ale też ochronę środowiska. O przepisach w tej tematyce opowiedzą przedstawiciele kancelarii JLSW Janaszczyk Lis & Wspólnicy.
Ważnym elementem prośrodowisowym w branży spożywczej jest także recykling i udział recyklatów w opakowaniach. Szkolenie na temat wdrożenia tych rozwiązań u producentów żywności i poprowadzą eksperci z kancelarii Sobczyńscy i Partnerzy Adwokaci i Radcowie Prawni.
Opiszą m.in. podstawowe wymogi dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Odpowiedzą na pytania dotyczące bezpieczeństwa żywności i nowe obowiązki nałożone na firmy i przedsiębiorstwa.
Reklama, opakowania i kontrole
Szkoleniem, które zawsze cieszyło się dużym powodzeniem, dotyczy reklamy i oznakowania żywności. 28 września prawnicy kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr tym razem odpowiedzą na pytania o nowe przepisy dotyczące opakowań, nowych rozwiązań (w tym systemu kaucyjnego) oraz urzędowe kontrole i sankcje w obszarze znakowania żywności.
Ten ostatni temat zostanie rozwinięty przez ekspertów z kancelarii DZP Domański Zakrzewski Palinka. Zaprezentują praktyczny przewodnik po zmianach w przepisach krajowych i unijnych, który zawiera m.in. zasady kontroli, kompetencje i obowiązki kontrolujących, ale też kontrolowanych.
Więcej informacji na www.polagra.pl.
Przeczytaj także
W imieniu Komitetu Naukowego oraz Organizacyjnego mamy zaszczyt zaprosić Państwa na II Konferencję Naukową „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”, organizowaną przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, która odbędzie się w Łodzi w dniu 7 września 2023 r.
W czerwcu 2023 r. uchwalono łącznie 141 zmian w prawie żywnościowym: 31 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 110 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Konferencja 2nd International Conference on Quality and Management Sciences 2023 to druga edycja konferencji organizowanej przez Instytut Nauk o Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, która jest wydarzeniem wywodzącym się z cyklicznej konferencji International Commodity Science Conference (IComSC).