Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g
Numer partii: C 110 086502
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips BV, Holandia
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl.
Prewencyjnym wycofaniem objęty jest wyłącznie produkt z wyżej wymienionym numerem partii.
Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
GIS został poinformowany o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Decyzję podjęto w związku z "podejrzeniem wystąpienia odłamków szkła".
GIS został poinformowany o wycofaniu określonych poniżej partii pasty warzywnej ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi ze względu na możliwość zanieczyszczenia jednego ze składników produktu fragmentami metalu.