Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Bolesne miesiączkowanie powoduje ból i dyskomfort podczas menstruacji. Oprócz leków, naturalne związki są szeroko stosowane w celu łagodzenia różnych rodzajów bólu.
W oparciu o patofizjologię bolesnego miesiączkowania i zaburzeń miesiączkowania dzieli się na pierwotne lub wtórne bolesne miesiączkowanie. Bolesne objawy pierwotnego bolesnego miesiączkowania są często opisywane jako kurczowe skurcze w dolnej części brzucha, czasami rozciągające się na dolną część pleców lub uda. Wtórne bolesne miesiączkowanie, w przeciwieństwie do pierwotnego, zwykle zaczyna się 2 lata po pierwszej miesiączce, ale może wystąpić w dowolnym momencie w okresie dojrzewania. Obecność objawów bolesnego miesiączkowania znacznie obniża jakość życia w porównaniu z kobietami, które nie doświadczają tych objawów. Zgłaszano, że stopień bolesnych skurczów menstruacyjnych był tak intensywny, jak ból kolki nerkowej.
Obecne standardowe leczenie bolesnego miesiączkowania obejmuje niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) i doustne tabletki antykoncepcyjne (OCP). Witamina D ze względu na swoją przeciwzapalną rolę może być kolejną możliwą opcją leczenia bolesnego miesiączkowania. Dwie popularne formy witaminy D to ergokalcyferol (wit. D2; pochodzący z roślin) i cholekalcyferol (wit. D3; pochodzący od zwierząt). Większość doniesień stwierdza, że wit. D3 działa wydajniej niż wit. D2.
Bolesne miesiączkowanie jest związane z kluczowym czynnikiem - prostaglandynami, których poziom był wyższy w płynie menstruacyjnym kobiet z bolesnym miesiączkowaniem, a witamina D może zmniejszać produkcję prostaglandyn w tkance macicy na kilka sposobów.
Zgodnie z wynikami analizy podgrup, ból zmniejszał się, gdy średnia tygodniowa dawka witaminy D wynosiła ponad 50 000 IU, przy czym bolesne miesiączkowanie ustępowało niezależnie od tego, czy wit. D była podawana dłużej lub krócej niż 70 dni i w dowolnym przedziale dawkowania, a także, że leczenie wit. D znacznie zmniejszyło poziom bólu w populacji pierwotnego bolesnego miesiączkowania.
Wyniki wykazały też, że pojedyncza dawka 300 000 IU witaminy D podawana 5 dni przed cyklem miesiączkowym, jako faza dawkowania, po której następuje okres podtrzymania trwający od 60 do 120 dni, może skutecznie złagodzić stopień bólu/dyskomfortu w pierwotnym bolesnym miesiączkowaniu. Badacze doszli do wniosku, że suplementacja wit. D może być alternatywną metodą łagodzenia objawów bólowych bolesnego miesiączkowania.
Naukowcy zwracają jednak uwagę na to, że rozpoznanie pierwotnego bolesnego miesiączkowania polegało na zebraniu wywiadu bez użycia ultrasonografii w celu wykluczenia zmian anatomicznych wtórnego bolesnego miesiączkowania. Co więcej, nie można zignorować stronniczości publikacji poszukiwanych do przeglądu, ponieważ badania z pozytywnymi wynikami są częściej publikowane, a te z wynikami negatywnymi są trudne do znalezienia. Co ważne, biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia hiperwitaminozy, zaleca się monitorowanie poziomu 25(OH)D w surowicy przy długotrwałym stosowaniu wit. D.
Źródło: MDPI
Przeczytaj także
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przebadali oleje z awokado sprzedawane pod markami własnymi. Prawie 70% próbek było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami.
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.