Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badacze na podstawie przeglądu stwierdzili, że witamina D może złagodzić bóle menstruacyjne

Kategoria: Składniki Żywności

Bolesne miesiączkowanie powoduje ból i dyskomfort podczas menstruacji. Oprócz leków, naturalne związki są szeroko stosowane w celu łagodzenia różnych rodzajów bólu.

W oparciu o patofizjologię bolesnego miesiączkowania i zaburzeń miesiączkowania dzieli się na pierwotne lub wtórne bolesne miesiączkowanie. Bolesne objawy pierwotnego bolesnego miesiączkowania są często opisywane jako kurczowe skurcze w dolnej części brzucha, czasami rozciągające się na dolną część pleców lub uda. Wtórne bolesne miesiączkowanie, w przeciwieństwie do pierwotnego, zwykle zaczyna się 2 lata po pierwszej miesiączce, ale może wystąpić w dowolnym momencie w okresie dojrzewania. Obecność objawów bolesnego miesiączkowania znacznie obniża jakość życia w porównaniu z kobietami, które nie doświadczają tych objawów. Zgłaszano, że stopień bolesnych skurczów menstruacyjnych był tak intensywny, jak ból kolki nerkowej.

Obecne standardowe leczenie bolesnego miesiączkowania obejmuje niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) i doustne tabletki antykoncepcyjne (OCP). Witamina D ze względu na swoją przeciwzapalną rolę może być kolejną możliwą opcją leczenia bolesnego miesiączkowania. Dwie popularne formy witaminy D to ergokalcyferol (wit. D2; pochodzący z roślin) i cholekalcyferol (wit. D3; pochodzący od zwierząt). Większość doniesień stwierdza, że ​​wit. D3 działa wydajniej niż wit. D2.

Bolesne miesiączkowanie jest związane z kluczowym czynnikiem - prostaglandynami, których poziom był wyższy w płynie menstruacyjnym kobiet z bolesnym miesiączkowaniem, a witamina D może zmniejszać produkcję prostaglandyn w tkance macicy na kilka sposobów.

Zgodnie z wynikami analizy podgrup, ból zmniejszał się, gdy średnia tygodniowa dawka witaminy D wynosiła ponad 50 000 IU, przy czym bolesne miesiączkowanie ustępowało niezależnie od tego, czy wit. D była podawana dłużej lub krócej niż 70 dni i w dowolnym przedziale dawkowania, a także, że leczenie wit. D znacznie zmniejszyło poziom bólu w populacji pierwotnego bolesnego miesiączkowania.

Wyniki wykazały też, że pojedyncza dawka 300 000 IU witaminy D podawana 5 dni przed cyklem miesiączkowym, jako faza dawkowania, po której następuje okres podtrzymania trwający od 60 do 120 dni, może skutecznie złagodzić stopień bólu/dyskomfortu w pierwotnym bolesnym miesiączkowaniu. Badacze doszli do wniosku, że suplementacja wit. D może być alternatywną metodą łagodzenia objawów bólowych bolesnego miesiączkowania.

Naukowcy zwracają jednak uwagę na to, że rozpoznanie pierwotnego bolesnego miesiączkowania polegało na zebraniu wywiadu bez użycia ultrasonografii w celu wykluczenia zmian anatomicznych wtórnego bolesnego miesiączkowania. Co więcej, nie można zignorować stronniczości publikacji poszukiwanych do przeglądu, ponieważ badania z pozytywnymi wynikami są częściej publikowane, a te z wynikami negatywnymi są trudne do znalezienia. Co ważne, biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia hiperwitaminozy, zaleca się monitorowanie poziomu 25(OH)D w surowicy przy długotrwałym stosowaniu wit. D.

Źródło: MDPI

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.