Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Upośledzenie funkcji witaminy D3?

Opublikowane niedawno badania brytyjskich naukowców sugerują, że korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. „Podstawowym wnioskiem, jaki płynie z naszych analiz, jest fakt, że witamina D2 nie powinna zastępować w diecie witaminy D3. Choć może zabrzmieć to kontrowersyjnie, niewykluczone, że witamina D2 ma negatywny wpływ na zdrowie z powodu upośledzania fizjologicznych funkcji witaminy D3”, mówi główny autor badań, prof. Colin Smith z Uniwersytetu w Brighton w Wielkiej Brytanii.

Forma formie nie równa

Naukowcy stwierdzili, że witamina D3 wpływa na układ immunologiczny w sposób zwiększający odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne. W przeprowadzonym przez nich badaniu oceniano wpływ 12-tygodniowej suplementacji witaminą D2 lub witaminą D3 na ekspresję genów w próbkach krwi pobranej od uczestników. „Wykazaliśmy, że witamina D3 stymuluje w organizmie szlaki sygnałowe związane z interferonem typu I – kluczowym elementem układu odpornościowego, który stanowi pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami”, wyjaśnia prof. Smith. Oznacza to, że odpowiedni stan odżywienia witaminą D3 może zapobiegać rozwojowi wywoływanych przez patogeny infekcji. Co istotne, korzystnego efektu nie zaobserwowano w przypadku witaminy D2.

Suplementy, żywność wzbogacana i światło słoneczne

„Przemysł spożywczy powinien wzbogacać produkty tylko witaminą D3 i unikać witaminy D2. Również zalecenia zdrowotne powinny uwzględniać informacje o odpowiedniej postaci witaminy D, którą należy przyjmować”. W badaniu stwierdzono, że wpływ witaminy D2 na zdrowie jest „wątpliwy”, podczas gdy forma D3 wydaje się działać korzystnie na układ immunologiczny. Jak zaznaczają badacze, może ona również zwiększać odporność na choroby takie jak COVID-19. „Konsumenci powinni stosować suplementy oraz wybierać produkty fortyfikowane zawierające witaminę D w formie D3, a także w miarę możliwości wystawiać się na promienie słoneczne przez 30 minut dziennie”, zaleca brytyjski badacz.

Zalecenia dla osób na diecie roślinnej

Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika. Witamina D3 wytwarzana jest w ludzkiej skórze pod wpływem światła słonecznego lub sztucznego promieniowania ultrafioletowego, podczas gdy witamina D2 syntetyzowana jest przez niektóre rośliny i grzyby. Jak zauważa prof. Smith, weganie i wegetarianie przyjmują zazwyczaj witaminę D2, ponieważ forma D3 pozyskiwana jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych. „Takie osoby powinny zacząć stosować pochodzącą z roślinnych źródeł witaminę D3”, podkreśla naukowiec.

Źródła:https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.790444/full

https://www.nutritioninsight.com/news/vitamin-d2-may-harm-health-by-interfering-with-d3s-role-warns-study.html?fbclid=IwAR1cHWi-HR_Cdeqe7VbnQtTsAfU2nvW0CzRL38U6_Xt7rhsSdo0ExX-Yvwc

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn