Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Upośledzenie funkcji witaminy D3?
Opublikowane niedawno badania brytyjskich naukowców sugerują, że korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. „Podstawowym wnioskiem, jaki płynie z naszych analiz, jest fakt, że witamina D2 nie powinna zastępować w diecie witaminy D3. Choć może zabrzmieć to kontrowersyjnie, niewykluczone, że witamina D2 ma negatywny wpływ na zdrowie z powodu upośledzania fizjologicznych funkcji witaminy D3”, mówi główny autor badań, prof. Colin Smith z Uniwersytetu w Brighton w Wielkiej Brytanii.
Forma formie nie równa
Naukowcy stwierdzili, że witamina D3 wpływa na układ immunologiczny w sposób zwiększający odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne. W przeprowadzonym przez nich badaniu oceniano wpływ 12-tygodniowej suplementacji witaminą D2 lub witaminą D3 na ekspresję genów w próbkach krwi pobranej od uczestników. „Wykazaliśmy, że witamina D3 stymuluje w organizmie szlaki sygnałowe związane z interferonem typu I – kluczowym elementem układu odpornościowego, który stanowi pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami”, wyjaśnia prof. Smith. Oznacza to, że odpowiedni stan odżywienia witaminą D3 może zapobiegać rozwojowi wywoływanych przez patogeny infekcji. Co istotne, korzystnego efektu nie zaobserwowano w przypadku witaminy D2.
Suplementy, żywność wzbogacana i światło słoneczne
„Przemysł spożywczy powinien wzbogacać produkty tylko witaminą D3 i unikać witaminy D2. Również zalecenia zdrowotne powinny uwzględniać informacje o odpowiedniej postaci witaminy D, którą należy przyjmować”. W badaniu stwierdzono, że wpływ witaminy D2 na zdrowie jest „wątpliwy”, podczas gdy forma D3 wydaje się działać korzystnie na układ immunologiczny. Jak zaznaczają badacze, może ona również zwiększać odporność na choroby takie jak COVID-19. „Konsumenci powinni stosować suplementy oraz wybierać produkty fortyfikowane zawierające witaminę D w formie D3, a także w miarę możliwości wystawiać się na promienie słoneczne przez 30 minut dziennie”, zaleca brytyjski badacz.
Zalecenia dla osób na diecie roślinnej
Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika. Witamina D3 wytwarzana jest w ludzkiej skórze pod wpływem światła słonecznego lub sztucznego promieniowania ultrafioletowego, podczas gdy witamina D2 syntetyzowana jest przez niektóre rośliny i grzyby. Jak zauważa prof. Smith, weganie i wegetarianie przyjmują zazwyczaj witaminę D2, ponieważ forma D3 pozyskiwana jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych. „Takie osoby powinny zacząć stosować pochodzącą z roślinnych źródeł witaminę D3”, podkreśla naukowiec.
Źródła:https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.790444/full
Przeczytaj także
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności