Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Upośledzenie funkcji witaminy D3?

Opublikowane niedawno badania brytyjskich naukowców sugerują, że korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. „Podstawowym wnioskiem, jaki płynie z naszych analiz, jest fakt, że witamina D2 nie powinna zastępować w diecie witaminy D3. Choć może zabrzmieć to kontrowersyjnie, niewykluczone, że witamina D2 ma negatywny wpływ na zdrowie z powodu upośledzania fizjologicznych funkcji witaminy D3”, mówi główny autor badań, prof. Colin Smith z Uniwersytetu w Brighton w Wielkiej Brytanii.

Forma formie nie równa

Naukowcy stwierdzili, że witamina D3 wpływa na układ immunologiczny w sposób zwiększający odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne. W przeprowadzonym przez nich badaniu oceniano wpływ 12-tygodniowej suplementacji witaminą D2 lub witaminą D3 na ekspresję genów w próbkach krwi pobranej od uczestników. „Wykazaliśmy, że witamina D3 stymuluje w organizmie szlaki sygnałowe związane z interferonem typu I – kluczowym elementem układu odpornościowego, który stanowi pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami”, wyjaśnia prof. Smith. Oznacza to, że odpowiedni stan odżywienia witaminą D3 może zapobiegać rozwojowi wywoływanych przez patogeny infekcji. Co istotne, korzystnego efektu nie zaobserwowano w przypadku witaminy D2.

Suplementy, żywność wzbogacana i światło słoneczne

„Przemysł spożywczy powinien wzbogacać produkty tylko witaminą D3 i unikać witaminy D2. Również zalecenia zdrowotne powinny uwzględniać informacje o odpowiedniej postaci witaminy D, którą należy przyjmować”. W badaniu stwierdzono, że wpływ witaminy D2 na zdrowie jest „wątpliwy”, podczas gdy forma D3 wydaje się działać korzystnie na układ immunologiczny. Jak zaznaczają badacze, może ona również zwiększać odporność na choroby takie jak COVID-19. „Konsumenci powinni stosować suplementy oraz wybierać produkty fortyfikowane zawierające witaminę D w formie D3, a także w miarę możliwości wystawiać się na promienie słoneczne przez 30 minut dziennie”, zaleca brytyjski badacz.

Zalecenia dla osób na diecie roślinnej

Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika. Witamina D3 wytwarzana jest w ludzkiej skórze pod wpływem światła słonecznego lub sztucznego promieniowania ultrafioletowego, podczas gdy witamina D2 syntetyzowana jest przez niektóre rośliny i grzyby. Jak zauważa prof. Smith, weganie i wegetarianie przyjmują zazwyczaj witaminę D2, ponieważ forma D3 pozyskiwana jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych. „Takie osoby powinny zacząć stosować pochodzącą z roślinnych źródeł witaminę D3”, podkreśla naukowiec.

Źródła:https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.790444/full

https://www.nutritioninsight.com/news/vitamin-d2-may-harm-health-by-interfering-with-d3s-role-warns-study.html?fbclid=IwAR1cHWi-HR_Cdeqe7VbnQtTsAfU2nvW0CzRL38U6_Xt7rhsSdo0ExX-Yvwc

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.