Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły z oznaczeniem ChOG
Nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” 6 lipca 2023 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.
Tradycyjna receptura
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wytwarzane są z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.), która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej. W smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji nie stosuje się dodatku cukrów poza naturalnie występującymi w owocach. Do wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się 3 kg owoców.
Wyjątkowy produkt z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego
Minimum 75% owoców użytych do wytworzenia powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego – z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego oraz z województwa pomorskiego – z powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego.
Związek „powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów.
Produkt "powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" wytwarzany jest z dojrzałych śliwek odmiany "Węgierka Zwykła", gotowanych do uzyskania masy o konsystencji powideł. Nie zawiera cukrów dodanych, tylko te naturalnie występujące w owocach. Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się w Dolinie Dolnej Wisły w centralnej Polsce. W regionie odbywają się liczne targi i festiwale, podczas których śliwki są degustowane i sprzedawane. To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1638 produktów rolnych już chronionych.
Link do dokumentów dotyczących rejestracji.
Źródło:
MRiRW
Przeczytaj także
-
06.07.2023
Nowe produkty zatwierdzone przez Komisję Europejską
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
-
06.06.2023
Komisja zatwierdziła dodanie "Cedro di Santa Maria del Cedro" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii.
-
03.05.2023
Komisja zatwierdziła dodanie "Rökt Vättersik" ze Szwecji jako chronionej nazwy pochodzenia (ChNP)
"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii.