Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły z oznaczeniem ChOG

Kategoria: Składniki Żywności

Nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” 6 lipca 2023 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.

Tradycyjna receptura

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wytwarzane są z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.), która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej. W smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji nie stosuje się dodatku cukrów poza naturalnie występującymi w owocach. Do wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się 3 kg owoców.

Wyjątkowy produkt z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego

Minimum 75% owoców użytych do wytworzenia powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego – z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego oraz z województwa pomorskiego – z powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego.

Związek „powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów.

Produkt "powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" wytwarzany jest z dojrzałych śliwek odmiany "Węgierka Zwykła", gotowanych do uzyskania masy o konsystencji powideł. Nie zawiera cukrów dodanych, tylko te naturalnie występujące w owocach. Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się w Dolinie Dolnej Wisły w centralnej Polsce. W regionie odbywają się liczne targi i festiwale, podczas których śliwki są degustowane i sprzedawane. To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1638 produktów rolnych już chronionych.

Link do dokumentów dotyczących rejestracji.

Źródło:

MRiRW

KE , EUR-LEX

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.