Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów - enerBio Chipsy warzywne 75 g

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: enerBio Chipsy warzywne 75 g, z trzech rodzajów warzyw, produkt odpowiedni dla vegan

Numer partii: E 108 086387

Data minimalnej trwałości: 18.11.2023

Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH, Niemcy

Dystrybutor: Rossmann SDP sp. z o.o., św. Teresy 109, 91-222 Łódź

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Rossmann SDP Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.