Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: badania pokazują, że plastikowe opakowania żywności dla niemowląt poddawane działaniu mikrofal uwalniają mikrocząsteczki

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Naukowcy z University of Nebraska-Lincoln odkryli, że plastikowe opakowania typu pouch na żywność dla niemowląt emitują znaczne ilości mikrocząstek plastiku po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej.

Zespół złożony z naukowców zajmujących się żywnością, inżynierów i specjalistów ds. środowiska przeprowadził badanie oceniające wpływ podgrzewania plastikowych opakowań pouch na żywność dla niemowląt w mikrofalówce. Odkrycia budzą obawy co do potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych ze spożywaniem mikrodrobin plastiku.

W ostatnich latach naukowcy na całym świecie zaobserwowali rozpad tworzyw sztucznych na maleńkie cząsteczki, które zanieczyszczają środowisko. Te mikroplastiki znaleziono w różnych ekosystemach, w tym w roślinach, zwierzętach, a nawet w ludzkim ciele.

Naukowcy zauważyli, że coraz więcej produktów żywnościowych dla dzieci jest obecnie pakowanych w małe plastikowe opakowania typu pouch, które można wygodnie podgrzać w kuchence mikrofalowej. Niektóre z tych produktów są sprzedawane jako ekologiczne, co sugeruje, że są zdrowszym wyborem. Zmotywowany tą obserwacją, zespół postanowił zbadać konsekwencje podgrzewania plastikowych torebek dla niemowląt w kuchence mikrofalowej.

Co ustalili naukowcy?

Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku. Na przykład jeden pojemnik, który symulował żywność przechowywaną w lodówce przez sześć miesięcy, wyemitował około 580 000 fragmentów mikroplastiku o wielkości od jednego do 14 mikrometrów. Następnie dodatkowe cztery miliony cząstek zostały uwolnione, gdy ten sam pojemnik został podgrzany w kuchence mikrofalowej.

Odkrycia te podkreślają potencjał powszechnego skażenia żywności w wyniku używania plastikowych torebek dla niemowląt i późniejszego podgrzewania w mikrofalach.

Obecność mikrodrobin plastiku w żywności budzi obawy co do ich potencjalnego wpływu na zdrowie człowieka. Chociaż konkretne konsekwencje nie są jeszcze w pełni poznane, spożycie mikrodrobin plastiku wiąże się z różnymi zagrożeniami dla zdrowia.

Dlatego konieczne są dalsze badania, aby ocenić długoterminowe skutki spożywania żywności skażonej mikroplastikami, zwłaszcza w przypadku wrażliwych populacji, takich jak niemowlęta.

Podsumowując, badanie przeprowadzone na University of Nebraska-Lincoln zwraca uwagę na uwalnianie mikrocząstek plastiku z plastikowych torebek dla niemowląt po podgrzaniu w kuchenkach mikrofalowych . Odkrycia te podkreślają również potrzebę ulepszonych alternatywnych opakowań , które nie przyczyniają się do uwalniania mikrodrobin plastiku podczas przygotowywania i spożywania żywności.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.