Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonych w I kwartale 2023 r. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.
Kontrole przeprowadzone zostały w I kwartale 2023 r. na terenie całego kraju na etapie produkcji (41 podmiotów) oraz sprzedaży detalicznej (49 podmiotów). Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 27 podmiotach (30 %), w tym na etapie sprzedaży detalicznej w 6 podmiotach, a etapie produkcji w 21 podmiotach.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 55 partii soków i nektarów o łącznej objętości 3 816,7 hektolitrów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.
Parametry fizykochemiczne
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych 146 partii (9764,7 hl ) soków i nektarów stwierdzono, że 16 (11,0 %) z nich o łącznej objętości 359 hl nie spełniało deklarowanych parametrów fizykochemicznych.
Na etapie produkcji stwierdzono w przypadku 15 partii produktów m.in. zaniżoną zawartość cukrów w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości odżywczej – 6 partii, zaniżoną zawartość popiołu w odniesieniu do specyfikacji produktu oraz deklaracji producenta dot. stosowania Kodeksu AIJN – 6 partii, obecność niedeklarowanej w oznakowaniu substancji dodatkowej i konserwującej (kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego) – 5 partii, zaniżoną liczbę formolową.
Wyniki kontroli w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do rezultatów kontroli z wcześniejszych lat 2021 r., 2022 r. i 2023 r. wskazują na wzrost liczby partii nieprawidłowych na etapie produkcji.
Znakowanie
Kontroli znakowania poddano 210 partii soków i nektarów owocowych (113 partii na etapie sprzedaży detalicznej, 97 na etapie produkcji) o łącznej objętości 10 057,6 hl.
Nieprawidłowości w oznakowaniu produktów wykryto w przypadku 41 partii (5 partii - sprzedaż detaliczna, 36 – produkcja) o łącznej objętości 537,6 hl, stanowiących 19,5 % wszystkich skontrolowanych.
Na etapie zarówno sprzedaży, jak i produkcji wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. wprowadzania konsumentów w błąd odnośnie cech artykułu spożywczego, w tym jego rodzaju, składu, metod wytwarzania i produkcji, a także sugerowania szczególnych właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne produkty spożywcze mają takie właściwości.
W sprzedaży detalicznej był to przede wszystkim:
Na poziomie produkcji błędy w oznaczeniu polegały na:
Zarówno na etapie produkcji jak i sprzedaży, wykryto również szereg innych błędów oznakowania m.in.:
Porównując wyniki przedmiotowej kontroli w zakresie znakowania soków i nektarów owocowych z wynikami ostatniej kontroli z 2022 roku, można zauważyć wzrost nieprawidłowości na etapie produkcji o 5,4%. a na etapie detalu spadek o 9,7%.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Kontrole będą miały na celu w szczególności weryfikację i wyeliminowanie praktyk prowadzących do zafałszowań, powodujących naruszenie przepisów jakości handlowej ze względu na niezgodne z prawdą dane w zakresie pochodzenia, klasy lub składu.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).