Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie soków i nektarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 72 partiach soków i nektarów, z czego 3 zakwestionowano (4,2%). Stwierdzono m.in. obecność niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżoną zawartość cukrów w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości
odżywczej, niezgodną z deklaracją zawartość glukozy i sacharozy oraz kwasowość, a także niecharakterystyczny profil antocyjanów dla soku z czarnej porzeczki.
Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 205 partii (133 - soki i nektary, 72 - syropy owocowe), z czego w 56 (26 - soki i nektary, 30 - syropy owocowe) stwierdzono nieprawidłowości (19,5% - soki i nektary, 41,7% - syropy owocowe).
Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych). Kontrolą objęto łącznie 108 podmiotów, w tym 70 sklepów i 38 producentów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.