Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa soków i nektarów oraz znakowanie syropów owocowych w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie soków i nektarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 72 partiach soków i nektarów, z czego 3 zakwestionowano (4,2%). Stwierdzono m.in. obecność niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżoną zawartość cukrów w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości
odżywczej, niezgodną z deklaracją zawartość glukozy i sacharozy oraz kwasowość, a także  niecharakterystyczny profil antocyjanów dla soku z czarnej porzeczki.

Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 205 partii (133 - soki i nektary, 72 - syropy owocowe), z czego w 56 (26 - soki i nektary, 30 - syropy owocowe) stwierdzono nieprawidłowości (19,5% - soki i nektary, 41,7% - syropy owocowe). 
Dotyczyły one m.in.: 

  • Wyeksponowania na frontowej części etykiety grafiki owocu oraz napisu „WIŚNIA”/ „MALINA” sugerujących, że jest to syrop z owoców wiśni/maliny lub soku wiśniowego/malinowego, podczas gdy smak owocowy został nadany z zastosowanego w produkcji aromatu. 
  • Stosowania nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. „Malina. Suplement diety” (na frontowej części) oraz „Suplement diety w postaci syropu o smaku malinowym pasteryzowany” (w tylnej części), podczas gdy z wykazu składników wymienionych na etykiecie wynika, że w syropie występuje przewaga zagęszczonego soku aroniowego.
  • Podawania dwóch rozbieżnych nazw, np. na froncie oraz jednym z boków „syrop z kwiatów czarnego bzu” wraz z wizerunkiem kwiatów, a w innym miejscu (w formie słownej i graficznej) - „sok …”.
  • Braku podania obok nazwy produktu informacji o zastosowanych procesach technologicznych (np. „tłoczony na zimno”, „pasteryzowany”).
  • Braku procentowej zawartości składnika podkreślonego słownie lub graficznie na opakowaniu (np. maliny, aronii).
  • Stosowania deklaracji sugerujących szczególne właściwości soków (np. „bez konserwantów, barwników, dodatków smakowych i aromatów oraz dodatkowego cukru”, „naturalny sok”).
  • Użycia określenia „ekologiczny”, podczas gdy producent nie posiadał certyfikatu poświadczającego produkcję ekologiczną.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.