Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 88 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 129 partiach, z czego 20 zakwestionowano (15,5%). Stwierdzono głównie zaniżoną masę netto po odsączeniu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 161 partii, z czego w 29 stwierdzono nieprawidłowości (18,0%). Dotyczyły one m.in. braku:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.