Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 88 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 129 partiach, z czego 20 zakwestionowano (15,5%). Stwierdzono głównie zaniżoną masę netto po odsączeniu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 161 partii, z czego w 29 stwierdzono nieprawidłowości (18,0%). Dotyczyły one m.in. braku:
- Wskazania cechy charakterystycznej dzięki której produkt określany jest jako „lekki” (np. obniżonej zawartości cukru).
- Informacji o zastosowanej obróbce termicznej („produkt pasteryzowany/sterylizowany”).
- Deklaracji masy netto po odsączeniu.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.
-
27.06.2022
Sankcje nakładane na firmy spożywcze - czy zerwanie współpracy z podmiotami z Rosji i Białorusi wystarczy? - 23.06.2022 - nagranie
-
22.06.2022
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.