Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r.

Kategoria: Biznes

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.

Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 11 partiach (0,8%). Stwierdzono m. in. objawy zepsucia, pleśni i gnicia, utratę jędrności oraz uszkodzenia zewnętrzne.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 318 partiach (24,5%). Stwierdzono przede wszystkim brak wymaganych przepisami informacji (kraj pochodzenia, klasa jakości, odmiana) oraz podanie błędnych informacji o pochodzeniu.

Żródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn