Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.

Skontrolowano 26 podmiotów, z czego w 80,8% stwierdzono nieprawidłowości.

Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 20 partiach dań. Z uwagi na brak komponentów wymienionych w składzie bądź obecność niezadeklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (10,0%).

Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 17 partii dań, z czego 5 zakwestionowano (29,4%). Stwierdzono niezgodną z deklaracją zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych, białka i węglowodanów, zaniżoną masę netto składników lub całego posiłku oraz brak obecności specyficznego DNA kury przy jednoczesnej deklaracji użycia jaj.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 92 partii dań, z czego w 76 stwierdzono nieprawidłowości (82,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Nieprawidłowej (niepełnej) nazwy produktu, w tym braku: wskazania gatunku mięsa użytego do produkcji (np. „naleśniki z farszem gyros”), określenia w przypadku „smoothie żurawina – wiśnia – gorzka czekolada”, czy jest to napój na bazie mleka, jogurtu czy tylko owocowy, informacji o wszystkich komponentach dania (np. surówce, sosie, ziemniakach).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich stosowanych składników, w tym komponentów składnika złożonego (np. majonezu, dżemu, herbatników) lub wymienienie składnika nieużytego w procesie produkcji (deklarowanie w składzie pulpetów jaj, podczas gdy badania laboratoryjne wykazały ich brak).
  • Podmiany asortymentowej (np. ser feta zastąpiono serem sałatkowym, śmietankę kremową – wyrobem śmietanopodobnym, chleb żytni razowy – chlebem tostowym graham).
  • Deklarowania nieprawidłowych składników, np. „kapusty włoskiej”, podczas gdy użyto kapusty białej, „makaronu sojowego”, podczas gdy użyto makaronu wyprodukowanego z zielonej fasoli, grochu i skrobi kukurydzianej.
  • Nieprawidłowego podania informacji o alergenach, np. wskazania jako alergenu soi, której obecność nie wynikała z użytych surowców, braku wyróżnienia zastosowanych składników alergennych czy wyróżnienia miodu niebędącego alergenem.
  • Niezachowania malejącej kolejności użytych składników oraz braku informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie dania.
  • Braku informacji o rodzaju zastosowanej obróbki (np. pieczenia w przypadku ryby).
  • Braku ilości netto żywności opakowanej.
  • Braku instrukcji użycia produktu, tj. w przypadku dań oznaczonych jako dania „na ciepło” nie podano informacji o sposobie, czasie i temperaturze podgrzania lub przygotowania oraz czy danie można podgrzać w opakowaniu w całości czy wykluczyć podgrzanie komponentów wchodzących w jego skład (np. surówki).
  • W przypadku oferowania sprzedaży żywności za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość, nie udostępnianie konsumentom obowiązkowych informacji na temat żywności przed ostatecznym dokonaniem zakupu oraz w materiałach towarzyszących, w tym wykazu składników wraz z alergenami.

Opakowania
W trakcie kontroli sprawdzono oznakowanie i deklarację zgodności 54 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, służących do pakowania dań cateringowych. Zakwestionowano 1 partię folii (1,9%) stosowanej do zamknięcia opakowania. Według deklaracji producenta folia ta nie może być stosowana w kuchenkach mikrofalowych, podczas gdy na tacce wykorzystywanej w zestawie z daną folią widniało oznaczenie informujące o możliwość zastosowania w kuchenkach mikrofalowych, co może wprowadzać konsumenta w błąd.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Opakowania

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.