Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (we współpracy z Inspekcją Transportu Drogowego) przeprowadziła kontrolę warunków transportu oraz jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych.
Inspektorzy JHARS skontrolowali 47 środków transportu, z czego w 6 stwierdzili nieprawidłowości. Dotyczyły one przewożenia artykułów rolno-spożywczych w niewłaściwej temperaturze oraz niewłaściwego stanu higienicznego środków transportu.
Ponadto, w trakcie kontroli inspektorzy JHARS dokonali oględzin i zweryfikowali oznakowanie 39 artykułów rolno-spożywczych, a także sprawdzili cechy organoleptyczne 4 wyrobów. Nie stwierdzili nieprawidłowości.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
IJHARS sprawdziła jakość handlową tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (margaryn, tłuszczów do smarowania X%, miksów do smarowania) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (przeznaczonych do pieczenia, smażenia, gotowania).
W dniach 21-23 marca 2022 roku w Inspekcji JHARS odbył się kolejny audyt nadzoru na zgodność z normą ISO 9001:2015.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wina, wina z winogron pochodzących z krajowych upraw winorośli oraz fermentowanych napojów winiarskich. Skontrolowano 117 podmiotów (60 producentów i 57 sklepów).