Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa mięsa wprowadzanego do obrotu luzem w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.

Badania laboratoryjne
Badania laboratoryjne przeprowadzono w zakresie oznaczenia poziomu enzymu HADH w mięsie drobiowym, który świadczy o jego wcześniejszym mrożeniu. Objęto nimi 12 partii mięsa drobiowego, z czego 1 zakwestionowano (8,3%).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 179 partii mięsa, z czego w 82 stwierdzono nieprawidłowości (45,8%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania państwa lub miejsca pochodzenia wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia.
  • Braku grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
  • Niewłaściwej deklaracji pochodzenia, np. podano informację „kraj pochodzenia: Hiszpania” dla mięsa pochodzącego z Polski, wskazano „Miejsce chowu: Węgry, Miejsce uboju: Węgry” wraz z flagą Węgier na mięsie pochodzącym z chowu i uboju w Polsce, podano informację „Kraj pochodzenia: Polska”, podczas gdy na etykiecie umieszczonej na opakowaniu zbiorczym zadeklarowano „Miejsce chowu: Belgia, Miejsce uboju: Belgia”.
  • Umieszczenia informacji „Produkt polski” dla mięsa pochodzącego z Belgii.
  • Braku wskazania gatunku mięsa.
  • Braku informacji o klasie jakości handlowej mięsa drobiowego.
  • Podania informacji „własny rozbiór”, podczas gdy mięso zostało zakupione od dostawców w gotowych elementach.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn