Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31 zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:
źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy).
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie oraz mrożonek warzywnych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).