Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w 2021 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31 zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
  • Używania określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Niewłaściwej deklaracji  ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
  • Braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.

źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn