Jakość handlowa przetworów owocowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 173 partie. Ze względu na niewłaściwy wygląd i konsystencję owoców zakwestionowano 1 partię (0,6%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 173 partiach, z czego 34 zakwestionowano (19,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej zawartości ekstraktu ogólnego, zawyżonej lub zaniżonej zawartości cukrów, zaniżonej masy netto, obecności substancji konserwującej w produkcie, w którym nie jest dozwolona.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 295 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (26,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy „dżem” i „konfitura” dla wyrobów niespełniających wymagań określonych w przepisach dla takich produktów.
- Podawania składu wyrobu gotowego niezgodnie z zasadą malejącej kolejności.
- Podawania niepełnych lub nieprawidłowych nazw składników.
- Braku informacji o warunkach przechowywania produktu.
- Braku lub niewłaściwego miejsca podania informacji o sposobie utrwalenia („produkt pasteryzowany”).
- Nieprawidłowego podania daty minimalnej trwałości.
- Braku obowiązkowej informacji „sporządzono z … g owoców na 100 g produktu”.
- Braku oświadczenia porównawczego dla produktów o obniżonej zawartości cukru.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
21.10.2021
Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.
-
28.09.2021
Jakość handlowa makaronu w 2021 r.
Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).
-
23.09.2021
Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych.