Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych. 

Dania gotowe
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 6 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 216 partii, z czego w 131 stwierdzono nieprawidłowości (60,6%). Dotyczyły one głównie:

  • Podmiany asortymentowej, np. ser zastępowano wyrobem seropodobnym lub mieszanką sera z wyrobem seropodobnym, a sery z „Chronioną Nazwą Pochodzenia” (feta, parmezan, oscypek, gorgonzola) zastępowano innymi rodzajami serów.
  • Niepodania w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi szczegółowego wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.

Składniki mleczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 12 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (8,3%).

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach. Z uwagi na obecność tłuszczu obcego zakwestionowano 8 partii (14,8%).

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 54 partii, z czego w 3 stwierdzono nieprawidłowości (5,6%). Dotyczyły one użycia nazwy „ser mozzarella” dla wyrobu zawierającego tłuszcz obcy oraz braku podania nazwy opisowej dla produktu „okrawy typu holenderskiego” umożliwiającej poznanie jego rzeczywistego charakteru.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.