Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych.
Dania gotowe
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 6 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 216 partii, z czego w 131 stwierdzono nieprawidłowości (60,6%). Dotyczyły one głównie:
Składniki mleczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 12 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (8,3%).
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach. Z uwagi na obecność tłuszczu obcego zakwestionowano 8 partii (14,8%).
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 54 partii, z czego w 3 stwierdzono nieprawidłowości (5,6%). Dotyczyły one użycia nazwy „ser mozzarella” dla wyrobu zawierającego tłuszcz obcy oraz braku podania nazwy opisowej dla produktu „okrawy typu holenderskiego” umożliwiającej poznanie jego rzeczywistego charakteru.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadzanych do obrotu pod marką własną sieci handlowych.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie oraz mrożonek warzywnych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Objęto nią łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.