Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie (konserw warzywnych, sałatek warzywnych, warzyw kiszonych i marynowanych) oraz mrożonek warzywnych (zup, warzyw na patelnię, dań gotowych i mieszanek warzyw). Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 188 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 188 partiach, z czego 20 zakwestionowano (10,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości składników i masy netto produktu po odsączeniu w stosunku do deklarowanej na opakowaniu, obecności kwasu sorbowego w produktach, w oznakowaniu których umieszczono informację „bez konserwantów”, zawyżonej zawartości cukru w stosunku do deklaracji.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 253 partii, z czego w 45 stwierdzono nieprawidłowości (17,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku informacji o zastosowanej obróbce termicznej (tj. „produkt pasteryzowany”).
- Braku wskazania procentowej zawartości składników podkreślonych w nazwie produktu albo słownie lub graficznie w oznakowaniu.
- Braku obowiązkowych informacji wymaganych na opakowaniach produktów głęboko mrożonych (tj. sformułowania „nie zamrażać powtórnie” oraz temperatury i okresu przechowywania).
- Błędnego wskazania danych podmiotu odpowiedzialnego za informację o żywności.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
07.09.2021
Kadm i ołów w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia dot. maksymalnych poziomów
Środki spożywcze, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.
-
02.09.2021
Działania UOKiK i IH w skupach jabłek
Do UOKiK dotarły sygnały dotyczące niskich cen jabłek. Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił kontrole pracownikom Inspekcji Handlowej.
-
03.08.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Owoce i warzywa
Słaby początek roku w eksporcie koncentratu soku jabłkowego, który odpowiada za ok. 1/3 eksportu przetworów owocowych. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. na rynki zagraniczne trafiło niespełna 50 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), tj . o 36% mniej niż w analogicznej części roku 2020.