Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksport skoncentrowanego soku jabłkowego
Słaby początek roku w eksporcie koncentratu z Polski. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. na rynki zagraniczne trafiło niespełna 50 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), tj. o 36% mniej niż w analogicznej części roku 2020. O ile jednak w ubiegłym roku możliwości produkcji i eksportu koncentratu były ograniczone niską podażą surowca (spadek zbiorów jabłek w 2019 r.) to w bieżącym roku eksport pozostaje pod presją niższego popytu oraz konkurencji z innych krajów.
W pierwszych miesiącach br. popyt znajdował się pod presją pandemii oraz Brexitu. W dodatku na rynku unijnym odnotowano 12-procentowy wzrost importu soku spoza UE. Dostawy na rynek unijny zwiększyły zarówno Ukraina, jak i Turcja. Z kolei mniej koncentratu przywieziono z Chin. W analizowanym okresie odnotowano też spadek eksportu z Unii na rynki państw "trzecich", o 30% r/r.
W miesiącach I-IV ceny ZSJ w eksporcie z Polski były nieznacznie wyższe w relacji rocznej, o 3%. Presję na ceny soku w bieżącym sezonie powodują koszty surowca. Za jabłka przemysłowe w okresie I-V firmy przetwórcze musiały zapłacić średnio o 10-15% więcej niż w analogicznej części roku poprzedniego. W efekcie polski koncentrat, w analizowanym okresie, był droższy na rynku UE, niż importowany.
Przewidywany spadek produkcji ziarna kawy na świecie
Według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) w sezonie 2021/22 światowa produkcja kawy obniży się o 6%, do 164,8 mln worków o wadze 60 kg. Mniejsza produkcja wynika przede wszystkim z sytuacji w Brazylii, która jest największym na świecie producentem Arabici oraz zajmuje drugiej miejsce w przypadku Robusty. Po pierwsze drzewka Arabici wchodzą w okres przerwy między dwuletnimi cyklami produkcyjnymi. Po drugie na wolumen zbiorów negatywnie może odbić się deficyt opadów. Z kolei wyższe mają być zbiory ziaren Robusty, ale nie zrekompensuje to spadku produkcji Arabici. USDA prognozuje 19-procentowy spadek łącznej brazylijskiej produkcji kawy. O 6% ma być wyższa produkcja w Wietnamie. Około 95% produkcji w tym kraju stanowi Robusta. W Kolumbii - trzecim największym dostawcą kawy na rynek światowy - produkcja kawy (Arabica) ma się obniżyć jedynie nieznacznie, o 1%.
USDA zakłada, że globalne spożycie ziaren kawy zwiększy się o 1% w sezonie 2021/22 i osiągnie 165 mln worków o wadze 60 kg. Konsumpcja będzie więc nieco wyższa od produkcji. W rezultacie spadną zapasy na koniec roku gospodarczego 2021/22. Według prognoz USDA ich poziom obniży się o 20%, do 32 mln worków o wadze 60 kg. Mniejsza światowa produkcji oznacza też niższe obroty w eksporcie, o ok 4%. To efekt mniejszych zbiorów Arabici w Brazylii, która jest największym eksporterem ziarna kawy na świecie.
Spadek podaży Arabici znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach na rynku światowym. W maju br. za kilogram ziarna trzeba było zapłacić 4,1 dol., tj. o 16% więcej niż w styczniu oraz o 24% więcej w relacji rocznej. W mniejszym stopniu podrożała Robusta, która w maju kosztowała o 10% więcej r/r.
Przeczytaj także
Po słabym styczniu, w kolejnym miesiącach nastąpiło ożywienie w sprzedaży zagranicznej produktów przetwórstwa mleka. W marcu oraz w kwietniu wolumen eksportu był wyższy o 11% w relacji rocznej. W całym okresie I-IV wolumen eksportu wzrósł o 7% r/r. Pod względem wartości sprzedaż zwiększyła się o 5%.
Eksport mięsa, w ujęciu wartościowym, pozostał na poziomie sprzed roku, tj. 3,2 mld euro. Z kolei pod względem wolumenu zanotowano 3-procentowy wzrost. Był to efekt głównie niższych r/r cen transakcyjnych na rynku wieprzowiny oraz drobiu. W kolejnych miesiącach...
Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...