Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn
  • 04.05.2021

    Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne

    Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.

    Czytaj więcej
  • 03.05.2021

    Santander AGROskop: Uprawy polowe

    W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Jednak w kwietniu ceny znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC)...

    Czytaj więcej
  • 10.02.2021

    Bieżąca sytuacja w branży mięsnej – rynek kurcząt rzeźnych

    Przedstawiamy analizę sytuacji rynku kurcząt rzeźnych przygotowaną przez eksperta banku Santander Polska S.A. - Grzegorza Rykaczewskiego.

    Czytaj więcej
  • 27.01.2021

    Rynek mlecznych alternatyw w Polsce

    W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.

    Czytaj więcej

Analityk sektora rolno-spożywczego, Santander Bank Polska

Absolwent studiów magisterskich na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego o specjalności Polityka Międzynarodowa i Integracja Europejska oraz studiów doktoranckich w Kolegium Zarządzania i Finansów Szkoły Głównej Handlowej. W latach 2014-15 zajmował się analizami rynku mięsa czerwonego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku Gospodarki Żywnościowej. Od 2005 do 2014 r. pracował w Agencji Rynku Rolnego. Autor artykułów naukowych z dziedziny pomocy publicznej w rolnictwie oraz kilkuset komentarzy, artykułów i informacji prasowych dotyczących sytuacji na rynkach rolnych. Zwycięzca oraz zdobywca wyróżnień w konkursie prognoz cen produktów rolnych, organizowanym przez dziennik Rzeczpospolita.

Słowa kluczowe: mięso czerwone, branża mięsna, analizy rynku, komentarze rynkowe, SEARCH CONSOLE_SM

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn