Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niewielki wzrost produkcji mleka na świecie
Po jedenastu miesiącach 2021 r. produkcja mleka w pięciu krajach będących największymi na świecie eksporterami produktów mlecznych była wyższa zaledwie o 0,6% w relacji rocznej. Dodatnia dynamika w analizowanym okresie była efektem wyższej produkcji w Australii, Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych oraz Argentynie. Od sierpnia produkcja mleka w Nowej Zelandii pozostaje niższa w relacji rocznej. W pierwszej części sezonu 2021/22 produkcja była niższa o 3% r/r. Barierą zwiększenie dostaw przez rolników pozostają wysokie koszty. Silny popyt na rynku światowym powoduje z kolei, że przetwórcy wprowadzają zachęty do zwiększenia dostaw surowca. W celu złagodzenia presji kosztowej w X Fonterra ogłosiła plany podwyżki cen skupu mleka.
Presja kosztowa jest również odczuwalna w Unii Europejskiej. W okresie styczeń-listopad produkcja mleka była niższa o 0,2% r/r, pomimo znacznie wyższych cen płaconych rolnikom. Wysokie koszty są wyzwaniem również dla polskich gospodarstw. Po jedenastu miesiącach krajowe dostawy mleka były wyższe zaledwie o 0,4% r/r. Z przypadku Stanów Zjednoczonych produkcja mleka w okresie I-XI wzrosła o 1,5% r/r. Stabilna produkcja surowca stanowi wsparcie dla cen surowego mleka.
Przeczytaj także
W sierpniu odnotowano duży wzrost przywozu malin mrożonych na obszar UE. We wskazanym miesiącu spoza Unii przywieziono prawie 12 tys. t mrożonych owoców, tj. o 24% więcej niż rok wcześniej. Co ważne, strumień owoców z Serbii był niższy o 11% r/r. Istotnie wzrosły za to dostawy z Ukrainy. W sierpniu import malin mrożonych z tego kraju był wyższy prawie 200% r/r, co oznacza dodatkowe 3 tys. t. Prawie 70% wolumenu sierpniowego importu z Ukrainy do UE trafiło do Polski.
Na rynku chińskim dobrze radzi sobie polska branża mleczarska i konsekwentnie zwiększa sprzedaż produktów płynnych. W latach 2013-2020 sprzedaż do Państwa Środka, w ujęciu wolumenowym, wzrosła 35-krotnie. Co ważne, dynamiki pozostają wysokie, pomimo rosnącej bazy. W ubiegłym roku odnotowano 43-procentowy wzrost wolumenu eksportu. Kontynuację trendu obserwujemy również w 2021 r.
W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych była wyższa o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Równolegle do rosnącej produkcji wieprzowiny w UE, odnotowano spadek eksportu poza Unię. W lipcu oraz w sierpniu br. wolumen sprzedaży zagranicznej nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE był niższy o 15% r/r. Spadek odnotowano również w wywozie podrobów wieprzowych (-7% r/r) oraz tłuszczów (-27%). Na wyniki istotny wpływ ma niższy popyt z Chin.