Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost importu mrożonych malin do UE z Ukrainy
Bieżący sezon na unijnym rynku malin rozpoczął się pod znakiem spadku podaży. Był to efekt istotnie mniejszej produkcji w Serbii, która jest głównym poza unijnym dostawcą tych owoców. Mniejsze były też zbiory w Polsce, która z kolei jest największym unijnym producentem. W pierwszej połowie roku wolumen importu mrożonych malin do UE wyniósł 50 tys. t, co oznacza spadek o 15% w relacji rocznej. Był to efekt spadku przywozu z Serbii, o 17% r/r. W lipcu dynamika spadku importu do UE zaczęła hamować. Z kolei w sierpniu odnotowano już duży wzrost przywozu. We wskazanym miesiącu spoza UE przywieziono prawie 12 tys. t mrożonych malin, tj. o 24 więcej niż rok wcześniej. Co ważne, strumień owoców z Serbii był niższy o 11% niż przed rokiem. Istotnie wzrosły jednak dostawy z Ukrainy. W sierpniu import malin mrożonych z tego kraju był wyższy prawie 200% r/r, co oznacza dodatkowe 3 tys. t. To pozwoliło osiągnąć dodatnią dynamikę na poziomie łącznego importu do Unii.
Prawie 70% wolumenu sierpniowego importu z Ukrainy do UE trafiło do Polski. We wskazanym miesiącu przywóz z Ukrainy na polski rynek był wyższy o 160% niż rok wcześniej. Wysoki wzrost został zanotowany również we wrześniu, kiedy to do Polski trafiło prawie 5 tys. t mrożonych owoców, tj. o 80% więcej niż w analogicznym okresie 2020 r.
Dostawy z Ukrainy uzupełniały krajową podaż mrożonych malin, co z kolei sprzyja sprzedaży zagranicznej z Polski. O ile w lipcu polski eksport osiągnął poziom sprzed roku, to już w sierpniu odnotowano duży, 22-procentowy wzrost, co było efektem większej sprzedaży na rynek unijny.
Przeczytaj także
Na rynku chińskim dobrze radzi sobie polska branża mleczarska i konsekwentnie zwiększa sprzedaż produktów płynnych. W latach 2013-2020 sprzedaż do Państwa Środka, w ujęciu wolumenowym, wzrosła 35-krotnie. Co ważne, dynamiki pozostają wysokie, pomimo rosnącej bazy. W ubiegłym roku odnotowano 43-procentowy wzrost wolumenu eksportu. Kontynuację trendu obserwujemy również w 2021 r.
W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych była wyższa o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Równolegle do rosnącej produkcji wieprzowiny w UE, odnotowano spadek eksportu poza Unię. W lipcu oraz w sierpniu br. wolumen sprzedaży zagranicznej nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE był niższy o 15% r/r. Spadek odnotowano również w wywozie podrobów wieprzowych (-7% r/r) oraz tłuszczów (-27%). Na wyniki istotny wpływ ma niższy popyt z Chin.
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował, w drugiej połowie września, raport dot. sytuacji na światowym rynku brzoskwiń i nektarynek. Przewiduje się, że światowa produkcja w sezonie 2021/22 nieznacznie wzrośnie do 21,8 mln t (+2% r/r), pod wpływem wyższych zbiorów w Chinach, które zrekompensują spadek produkcji w Unii Europejskiej oraz w Turcji.