Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop Wrzesień: Owoce i warzywa

Kategoria: Biznes

Dalszy spadek unijnej produkcji brzoskwiń i nektarynek w sezonie 2021/22

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował, w drugiej połowie września, raport dot. sytuacji na światowym rynku brzoskwiń i nektarynek. Przewiduje się, że światowa produkcja w sezonie 2021/22 nieznacznie wzrośnie do 21,8 mln t (+2% r/r), pod wpływem wyższych zbiorów w Chinach, które zrekompensują spadek produkcji w Unii Europejskiej oraz w Turcji. UE jest największym eksporterem na świecie, więc spadek unijnej produkcji nie pozostanie bez wpływu na obroty handlowe na rynku globalnym. W dodatku przewiduje się spadek sprzedaży zagranicznej z Chin oraz Uzbekistanu. USDA ocenia, że w całym sezonie światowy eksport będzie niższy o 5% niż w poprzednim roku gospodarczym oraz niższy o 12% niż dwa lata wcześniej. Według ww. prognoz produkcja w UE-27 w sezonie 2021/22 będzie niższa o 17% od zarejestrowanej rok wcześniej i wyniesie ok. 2,7 mln t. Oznacza to również spadek o ponad 30% od poziomów z lat 2016-2019. Jest to efekt z jednej strony niekorzystnych warunków atmosferycznych, które już drugi rok z rzędu wpłynęły na produkcję głównych producentów brzoskwiń i nektarynek w UE: Hiszpanii, Włoch, Grecji i Francji. Dodatkowo na poziom produkcji ma również wpływ, wdrażana w ostatnich latach, strategia zmniejszenia areału uprawy w Hiszpanii oraz we Włoszech, mająca na celu zmniejszenie historycznie rejestrowanej nadpodaży na rynku. USDA szacuje, że w sezonie 2021/22 podaż tych owoców na rynku unijnym po raz kolejny się obniży i będzie niższa o 16% niż rok wcześniej, co oznacza spadek o ponad 500 tys. t. Mniejsza podaż a rynku unijnym znalazła swoje odbicie w polskim imporcie. Jak wynika z danych GUS, w 2020 r. wolumen importu brzoskwiń i nektarynek do Polski był niższy o 42% niż rok wcześniej, wynosząc 70 tys. t. W bieżącym roku wyniki przywozu utrzymują się na poziomie analogicznego okresu roku 2020. Po siedmiu miesiącach import wyniósł 41 tys. t.

Niższa unijna produkcja wiśni i czereśni

We wrześniowym raporcie USDA opublikowało również prognozy dotyczące rynku wiśni i czereśni. Oczekuje się, że światowa produkcja w sezonie 2021/22 wyniesie nieco ponad 4 mln t, co oznacza wzrost o 1%. Ma to być więc kolejny roku stabilnego wzrostu produkcji. USDA założyło, że wysokie wzrosty produkcji w Stanach Zjednoczonych oraz w Chinach zrekompensują niższe zbiory w Unii Europejskiej oraz w Turcji. Obroty handlowe na rynku globalnym mają być wyższe o ok. 3%, dzięki zwiększeniu dostaw ze Stanów Zjednoczonych, z Chile oraz Uzbekistanu. USDA oceniło tegoroczną produkcję w Turcji na 860 tys. t, tj. o 6% poniżej roku 2020. Mniejsze zbiory są wynikiem niekorzystnych warunków pogodowych w regionach o wysokim znaczeniu dla krajowego potencjału produkcyjnego. Poziom zbiorów w Turcji ma duże znaczenie dla rynku europejskiego, ponieważ jest to największy producentem wiśni i czereśni na świecie oraz jeden z najważniejszych eksporterów. Według ww. ocen, unijna produkcja wyniosła 665 tys. i była niższa o 5% w porównaniu do poprzedniego roku gospodarczego. W UE również dały o sobie znać warunki atmosferyczne, które spowodowały straty m.in. we Francji. Prognozy wskazują na spadek podaży w bieżącym sezonie, o 4%. W Polsce tegoroczna produkcja została wstępnie oszacowana przez GUS na 165 tys. t w przypadku wiśni oraz na 58 tys. t w przypadku czereśni. Oznacza to wzrost odpowiednio o 8% i 17% w relacji rocznej. Spośród głównych producentów na rynku globalnych przewiduje się dalszy wzrost produkcji w Chile. W nadchodzącym sezonie USDA prognozuje zbiory na poziomie prawie 400 tys. t, co wzmacnia czwartą pozycję na świecie. Chile jest największym eksporterem na świecie. Ważnym kierunkiem sprzedaży dla tego kraju są Chiny, ale chilijskie czereśnie można spotkać również w okresie zimowym na rynku unijnym, w tym w Polsce.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: Santander Bank Polska

Przeczytaj także

  • 01.10.2021

    Santander AGROskop Wrzesień: Uprawy polowe

    We wrześniowym biuletynie unijna agencja MARS zrewidowała w dół oczekiwania dotyczące plonowania upraw jarych w Europie. Jest to głównie wynik negatywnego wpływu deficytu opadów i wysokich temperatur na południu kontynentu. W porównaniu do sierpniowej prognozy zmniejszono oczekiwania plonowania dla jarego jęczmienia, kukurydzy na ziarno, ziemniaków, buraków cukrowych, słonecznika i soi.

    Czytaj więcej
  • 03.08.2021

    Santander AGROskop Czerwiec: Owoce i warzywa

    Słaby początek roku w eksporcie koncentratu soku jabłkowego, który odpowiada za ok. 1/3 eksportu przetworów owocowych. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. na rynki zagraniczne trafiło niespełna 50 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), tj . o 36% mniej niż w analogicznej części roku 2020.

    Czytaj więcej
  • 24.05.2021

    Santander AGROskop: Owoce i warzywa

    Według najnowszych szacunków Komisji Europejskiej, unijna produkcja jabłek w sezonie 2020/21 wyniosła ok. 11,5 mln t, kształtując się na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku gospodarczego. Pandemia koronawirusa pozytywnie wpływa na popyt na owoce deserowe. Według szacunków, w bieżącym sezonie ok. 71% produkcji zostanie przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.