Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop kwiecień 2022: owoce i warzywa

Kategoria: Biznes

Wyższa produkcja jabłek, ale spadek eksportu

Po dwóch latach gospodarczych (2019/20 i 2020/21) z produkcją na poziomie nieco niższym niż średnia 5-letnia średnia, w 2022 r. odnotowano wzrost produkcji do 12 mln t (szacunki KE), tj. o 2% wyżej niż średnia. Na wyniki produkcji w UE istotny wpływ miały wysokie zbiory w Polsce, gdzie zebrano ponad 4 mln t (+13% r/r). Według ocen KE w całej UE ok. 6 mln t jabłek zostanie sprzedanych na rynek owoców deserowych (-5% r/r oraz -11% vs. średnia 5-letnia). Z kolei do przetwórstwa ma trafić 5,3 mln t (+12% r/r oraz +32% vs. średnia wieloletnia).

Zmniejszenie podaży owoców kierowanych na deser jest związane w dużej mierze z ograniczeniami eksportowymi z UE. Po wprowadzeniu embarga na import owoców z UE przez Białoruś, nastąpiło zablokowanie sprzedaży jabłek w kierunku Białorusi i Rosji. Jest to dużym wyzwaniem szczególnie dla polskiego sektora sadowniczego, który istotną cześć produkcji kierował do Rosji, przez Białoruś. W dodatku nastąpiła blokada sprzedaży do Egiptu. Eksport świeżych jabłek do tego kraju mocno rósł w ostatnich latach, co w dużej części rekompensowało spadki sprzedaży na innych kierunkach. Jednak w pierwszym kwartale Egipt wprowadził obowiązek posługiwania się akredytywami w imporcie. W dodatku proces przepływu dokumentów między Egiptem a innymi państwami trwa wiele tygodni. Przedsiębiorcy zgłaszają, że w praktyce zablokowało to możliwość sprzedaży na ten rynek. KE ocenia, że łączny eksport jabłek deserowych z UE w sezonie 2021/22 będzie niższy o 14% r/r oraz niższy o 24% w relacji do średniej 5-letniej.

Z powodu ograniczonych możliwości wywozu poza UE, więcej jabłek będzie musiało trafić do przetwórstwa. Komisja prognozuje, że na rynku owoców deserowych konsumpcja wewnętrzna będzie niższa o ok. 2% r/r. Przy spadającym eksporcie nie wszystkie jabłka da się przesunąć w stronę przemysłu. W rezultacie zapasy na koniec sezonu mogą wzrosnąć o 15%. Równolegle zakładany jest istotny wzrost eksportu produktów przetwórstwa, w tym głownie koncentratu soku. W przeliczeniu na ekwiwalent jabłek dynamika może wynieść ponad 30% r/r.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:Santander Bank Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 20.05.2022

    Santander AGROskop kwiecień 2022: mleko

    Według kwietniowej prognozy KE, w całym 2022 unijna produkcja mleka pozostanie na poziomie z roku 2021. Przy spadającym pogłowiu krów mlecznych, stabilizacja produkcji będzie efektem postępującej poprawy wydajności.

    Czytaj więcej
  • 19.05.2022

    Santander AGROskop kwiecień 2022: mięso

    KE dla rynku mięsa zakłada spadek unijnej produkcji wołowiny oraz wieprzowiny w 2022 r., odpowiednio o 0,9% oraz 3%. Obecnie wiele wyzwań stoi przed producentami trzody chlewnej, co jest związane z utrzymującą się niską rentownością, pomimo wzrostu cen żywca. W przypadku drobiu prognozuje się wzrost produkcji, po spadku zanotowanym w roku ubiegłym.

    Czytaj więcej
  • 13.05.2022

    Santander AGROskop kwiecień 2022: uprawy polowe

    Według kwietniowych prognoz Komisji Europejskiej łączna produkcja zbóż w UE wyniesie w 2022 r. ok. 298 mln t, co oznacza wzrost o 1,5% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Zużycie ma obniżyć z kolei o 1%, głównie z powodu mniejszego popytu ze strony produkcji zwierzęcej. Wyższa ma być również produkcja nasion roślin oleistych - w sezonie 2022/23 zbiory mogą być wyższe o 6,4% r/r.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.