Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyższa produkcja jabłek, ale spadek eksportu
Po dwóch latach gospodarczych (2019/20 i 2020/21) z produkcją na poziomie nieco niższym niż średnia 5-letnia średnia, w 2022 r. odnotowano wzrost produkcji do 12 mln t (szacunki KE), tj. o 2% wyżej niż średnia. Na wyniki produkcji w UE istotny wpływ miały wysokie zbiory w Polsce, gdzie zebrano ponad 4 mln t (+13% r/r). Według ocen KE w całej UE ok. 6 mln t jabłek zostanie sprzedanych na rynek owoców deserowych (-5% r/r oraz -11% vs. średnia 5-letnia). Z kolei do przetwórstwa ma trafić 5,3 mln t (+12% r/r oraz +32% vs. średnia wieloletnia).
Zmniejszenie podaży owoców kierowanych na deser jest związane w dużej mierze z ograniczeniami eksportowymi z UE. Po wprowadzeniu embarga na import owoców z UE przez Białoruś, nastąpiło zablokowanie sprzedaży jabłek w kierunku Białorusi i Rosji. Jest to dużym wyzwaniem szczególnie dla polskiego sektora sadowniczego, który istotną cześć produkcji kierował do Rosji, przez Białoruś. W dodatku nastąpiła blokada sprzedaży do Egiptu. Eksport świeżych jabłek do tego kraju mocno rósł w ostatnich latach, co w dużej części rekompensowało spadki sprzedaży na innych kierunkach. Jednak w pierwszym kwartale Egipt wprowadził obowiązek posługiwania się akredytywami w imporcie. W dodatku proces przepływu dokumentów między Egiptem a innymi państwami trwa wiele tygodni. Przedsiębiorcy zgłaszają, że w praktyce zablokowało to możliwość sprzedaży na ten rynek. KE ocenia, że łączny eksport jabłek deserowych z UE w sezonie 2021/22 będzie niższy o 14% r/r oraz niższy o 24% w relacji do średniej 5-letniej.
Z powodu ograniczonych możliwości wywozu poza UE, więcej jabłek będzie musiało trafić do przetwórstwa. Komisja prognozuje, że na rynku owoców deserowych konsumpcja wewnętrzna będzie niższa o ok. 2% r/r. Przy spadającym eksporcie nie wszystkie jabłka da się przesunąć w stronę przemysłu. W rezultacie zapasy na koniec sezonu mogą wzrosnąć o 15%. Równolegle zakładany jest istotny wzrost eksportu produktów przetwórstwa, w tym głownie koncentratu soku. W przeliczeniu na ekwiwalent jabłek dynamika może wynieść ponad 30% r/r.
Przeczytaj także
Według kwietniowej prognozy KE, w całym 2022 unijna produkcja mleka pozostanie na poziomie z roku 2021. Przy spadającym pogłowiu krów mlecznych, stabilizacja produkcji będzie efektem postępującej poprawy wydajności.
KE dla rynku mięsa zakłada spadek unijnej produkcji wołowiny oraz wieprzowiny w 2022 r., odpowiednio o 0,9% oraz 3%. Obecnie wiele wyzwań stoi przed producentami trzody chlewnej, co jest związane z utrzymującą się niską rentownością, pomimo wzrostu cen żywca. W przypadku drobiu prognozuje się wzrost produkcji, po spadku zanotowanym w roku ubiegłym.
Według kwietniowych prognoz Komisji Europejskiej łączna produkcja zbóż w UE wyniesie w 2022 r. ok. 298 mln t, co oznacza wzrost o 1,5% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Zużycie ma obniżyć z kolei o 1%, głównie z powodu mniejszego popytu ze strony produkcji zwierzęcej. Wyższa ma być również produkcja nasion roślin oleistych - w sezonie 2022/23 zbiory mogą być wyższe o 6,4% r/r.