Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop: Mleko

Kategoria: Biznes

Pomimo trzeciej fali koronawirusa, od początku 2021 r. obserwowany jest trend wzrostowy cen produktów mlecznych w UE, czemu sprzyja zarówno popyt na świecie, jak i na rynku wewnętrznym UE. Dzięki dobrej koniunkturze, w marcu wzrosły również ceny płacone rolnikom za mleko w skupie.

Kontynuacja wzrostów cena na rynku mleka

Pomimo trzeciej fali koronawirusa, od początku 2021 r. obserwowany jest trend wzrostowy cen produktów mlecznych w UE, czemu sprzyja zarówno popyt na świecie, jak i na rynku wewnętrznym UE W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. średnia cena sprzedaży masła wzrosła o 19%. Odtłuszczone mleko w proszku podrożało przeciętnie o 14% a pełne mleko w proszku o 16%. Najwyższą dynamikę wzrostu zarejestrowano w przypadku serwatki w proszku, 22%. Z kolei stabilne były ceny serów.

Pomimo rosnących cen, unijne produkty pozostały konkurencyjne na rynku światowym. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, na początku marca średnia cena masła z UE był niższa o 26% od produktów z regionu Oceanii. W przypadku WMP różnica wynosiła 11% na korzyść UE. Z kolei ceny serów cheddar były zbliżone do cen amerykańskich. Jedynie na rynku OMP ceny w UE kształtowały się powyżej konkurencji z USA.

Co warto podkreślić, pozytywne tendencje cenowe obserwowano w przypadku produktów wytwarzanych z surowego mleka w ramach jednego procesu przetwórczego. I tak obok silnej zwyżki cen masła, odnotowano wzrost cen OMP. Z kolei przy stabilnych cenach serów, mocno podrożała serwatka.

Powyższe wspierało marżowość w przetwórstwie i jednocześnie stworzyło szansę na podniesienia cen skupu mleka od rolników. W efekcie w marcu, pomimo negatywnego oddziaływania czynników sezonowych, wzrosły ceny surowca. Średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 151,53 zł/kg i była wyższa o 2% w relacji miesięcznej oraz niższa zaledwie o 1% od bardzo wysokiego poziomu odnotowanego w grudniu 2020 r. Co też ważne, w 1 kw. br. wolumen dostaw mleka do zakładów mleczarskich nie zmieniał się r/r.

Unijny rynek mleka w 2021 r.

Według prognoz Komisji Europejskiej z końca marca br., w całym 2021 r. spodziewany jest wzrost produkcji mleka surowego, o 1%, wynikający głównie z dalszej poprawy wydajności, przy niewielkim spadku pogłowia krów mlecznych.

Wprawdzie w pierwszym kwartale br. rosnące koszty pasz ograniczały rozwój produkcji mleka, to jednak w miesiącach wiosennych i letnich sytuacja gospodarstw rolnych powinna się poprawić. Jeśli pogoda nie odbije się negatywnie na produkcji pasz objętościowych, to presja kosztowa powinna być niższa, a wysokie ceny mleka będą wspierały rozwój produkcji.

Po stronie popytowej czynnikami wsparcia dla konsumpcji będzie spodziewana poprawa sytuacji epidemicznej oraz "odmrożenie" sektora HoReCa. Będzie to szczególnie istotne dla masła oraz serów. KE zakłada 4-procentowy wzrost eksportu tych produktów oraz 1-procentowy wzrost spożycia w UE.

Produkcji OMP sprzyja popyt na rynkach azjatyckich oraz w państwach arabskich. W całym 2021 r eksport OMP może się zwiększyć o 6% co będzie wspierało ceny w UE.

W przypadku mleka płynnego, w bieżącym roku oczekiwany jest powrót trendu spadkowego produkcji i konsumpcji, po wzroście w 2020 r. Kontynuowany ma być jednak wzrost eksportu tego asortymentu z UE.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: Santander Bank Polska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 17.05.2021

    Santander AGROskop: Mięso

    Rośnie światowy rynek mięsa. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2021 r. globalna produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 2% i osiągnie 61,5 mln t. Wyższa ma być również światowa produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 5%, do 101 mln t. Z kolei światowa produkcja drobiu ma się zwiększyć o 1%, osiągając rekordowy poziom 102,1 mln t.

    Czytaj więcej
  • 04.05.2021

    Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne

    Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.

    Czytaj więcej
  • 03.05.2021

    Santander AGROskop: Uprawy polowe

    W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Jednak w kwietniu ceny znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.