Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Santander AGROskop: Uprawy polowe

Kategoria: Business Review

W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Jednak w kwietniu ceny znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) łączna produkcja zbóż w sezonie 2021/22 może wynieść 2 287 mln t, co oznacza wzrost o 3% w relacji rocznej. Oczekuje się jednak, że większa podaż zostanie całkowicie wchłonięta przez wyższe zużycie, pozostawiając światowe zapasy na niezmienionym poziomie r/r.

Ceny zbóż ulegają krótkookresowym wahaniom, ale pozostają wysoko

W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Częściowo wynikało to z pozytywnych ocen kondycji pszenicy ozimej. Ponadto niektórzy importerzy odwlekali zakupy w oczekiwaniu na prognozy produkcji zbóż w nowym sezonie. Największa redukcja dotyczyła rosyjskiej pszenicy, czemu sprzyjała z jednej strony zapowiedź lepszych zbiorów, a z drugiej strony sygnały o luzowaniu polityki celnej dot. eksportu ziarna.

Jednak w kwietniu ceny zbóż znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Najniższą podwyżkę odnotowano w przypadku ziarna rosyjskiego, jedynie 2%. I to właśnie ceny pszenicy z Rosji są obecnie najbardziej konkurencyjne. Co istotne, ceny ziarna ulegają krótkookresowym wahaniom, jednak pozostają znacznie powyżej poziomu z roku ubiegłego. W kwietniu średnia cena pszenicy SRW z USA była wyższa o 24% r/r, z Europy o 23% r/r, zaś w basenie Morza Czarnego wyższa o 7%.

Wysoko utrzymują się również ceny kukurydzy. W tym przypadku przez cały okres pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku utrzymywał się trend wzrostowy. Średnia cena amerykańskiej kukurydzy w trzecim tygodniu kwietnia była wyższa o 15% w relacji do początku br. oraz o 86% w porównaniu do analogicznego tygodnia 2020 r

Nieco wyższa powierzchnia zasiewów kukurydzy w USA w 2021 r. Jak wynika z ankiet realizowanych wśród amerykańskich rolników, w br. planują oni obsiać kukurydzą łączny areał większy o 1% niż rok wcześniej (91,1 mln akrów). Z kolei o 5% ma się zwiększyć areał zasiewów soi, do 87,6 mln akrów. Byłby to trzeci najwyższy areał w historii.

Prognozy dla rynku zbóż na sezon 2021/22

W marcu Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) podwyższyła szacunki łącznej globalnej produkcji zbóż w bieżącym sezonie, 2020/21, o 9 mln t w porównaniu do oczekiwań z lutego. Poziom produkcji został wyznaczony na 2 224 mln t, czyli o 2% więcej r/r. Ze względu na zwiększoną konsumpcję przewidywane łączne zapasy zbóż na koniec roku gospodarczego zostały obniżone o 2 mln t, do 609 mln (-8 mln r/r).

W marcu opublikowano również pierwszą prognozę dla światowego rynku zbóż w kolejnym sezonie, 2021/22. Jak wskazuje IGC, łączna produkcja zbóż może wynieść 2 287 mln t, co oznacza wzrost o 3% r/r. Oczekuje się jednak, że większa podaż zostanie całkowicie wchłonięta przez wyższe zużycie, pozostawiając światowe zapasy na niezmienionym poziomie.

W Unii Europejskiej, obszar zasiewów zbóż ozimych pod zbiory w 2021 r. KE szacuje nieco powyżej ubiegłorocznego (pszenica ozima +3,8% r/r, pszenica durum +2,8% r/r). Pomimo wysokich spadków temperatur zimą, dosyć dużej zmienności oraz chłodnego kwietnia, warunki pogodowe nie wpłynęły znacząco na uprawy ozimin w UE. Zakładając standardowe warunki pogodowe wiosną i latem, całkowita produkcja zbóż w UE może osiągnąć 292,5 mln t, co oznacza wzrost o 5% w relacji rocznej. Warto jednak pamiętać, że prognozy na tak wczesnym etapie są obarczone dużą niepewnością.

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: Santander Bank Polska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn