Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ceny na rynku światowym wsparciem eksportu
W 2021 r. eksport produktów mleczarskich, w ujęciu wolumenowym, zwiększył się o 3%, osiągając rekordowe 1 700 tys. t. Wyższą dynamikę, bo 12-procentową, odnotowano w przypadku wartości eksportu. Na rynku mleka czynnikiem wspierającym eksport był również wzrost cen na rynku europejskim oraz światowym.
Wzrost cen dotyczył wszystkich głównych kategorii produktowych na rynku mleka, co pozytywnie przełożyło się na wartość eksportu. W segmencie produktów płynnych wolumen sprzedaży zagranicznej zwiększył się o 4%, zaś wartość o 25%. Wartość rosła szybciej niż wolumen również w segmencie serów (12% vs. 8%), serwatki (9% vs. 3%) oraz jogurtów (14% vs. 12%). W przypadku proszków mlecznych odnotowano 10- procentowy spadek wolumenu, ale już na poziomie wartości eksport zwiększył się o 4%. Podobnie wyglądała sytuacja na rynku serów, gdzie ilościowo eksport spadł o 16%, a wartościowo zwiększył się o 2%.
Barierą rozwoju sprzedaży w ujęciu ilościowym była stabilna produkcja mleka surowego. W ciągu dwunastu miesięcy 2021 r. skup mleka surowego tylko nieznacznie wzrósł w porównaniu do poprzedniego roku (+0,4%). To z kolei miało swój naturalny wpływ na produkcję poszczególnych produktów mleczarskich. Warto jednak zauważyć, że wahania w produkcji były różne, w zależności od bieżącej opłacalności produkcji danego produktu. W 2021 r. zarejestrowano spadek produkcji mleka pitnego, odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła. Wyższa była za to produkcja produktów fermentowanych, śmietanki w proszku oraz serów.
W 2021 r. nieco zmniejszył się eksport produktów mleczarskich do Chin, który mocno rozwijał się w latach poprzednich. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie.
Jak pokazało grudniowe badanie pogłowia, w ciągu ostatniego roku liczba krów mlecznych w Polsce zmniejszyła się o 4%. To oznacza ograniczony potencjał do wzrostu produkcji mleka w bieżącym roku. A ceny na rynku globalnym utrzymują się wysoko.
Przeczytaj także
W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020. Również na rynku rzepaku wyższe ceny wspierały wartość eksportu.
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.
Na rynku chińskim dobrze radzi sobie polska branża mleczarska i konsekwentnie zwiększa sprzedaż produktów płynnych. W latach 2013-2020 sprzedaż do Państwa Środka, w ujęciu wolumenowym, wzrosła 35-krotnie. Co ważne, dynamiki pozostają wysokie, pomimo rosnącej bazy. W ubiegłym roku odnotowano 43-procentowy wzrost wolumenu eksportu. Kontynuację trendu obserwujemy również w 2021 r.