Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop luty 2022: uprawy polowe

Kategoria: Biznes

Eksport zbóż – wzrost wartości, spadek wolumenu

W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu przekroczyła 1,9 mld euro i była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020.

Na łączne wyniki eksportu istotny pozytywny wpływ miała rosnąca sprzedaż w drugiej części sezonu 2020/21 oraz na początku bieżącego sezonu. Od stycznia do września br. za granicę sprzedano 5,8 mln t zbóż oraz mąki, tj. o 8% więcej niż w analogicznej części roku 2020. Z kolei czwarty kwartał przyniósł spadek sprzedaży. Eksport w tym okresie był niższy o 27% niż rok wcześniej. W ubiegłym roku wyhamował eksport pszenicy (-23%), która dominuje w strukturze polskiego eksportu. Przez większą część roku sprzedaż była niższa w relacji rocznej. Ujemna dynamika zwiększyła się w czwartym kwartale. Niższy był też eksport żyta (-18%), co było efektem spadku sprzedaży w drugiej połowie 2021 r. Z kolei silne wzrosty, przekraczające 50% r/r, odnotowano w przypadku jęczmienia, owsa i kukurydzy. Jednak nie zrekompensowało to mniejszej sprzedaży pszenicy i żyta.

Pomimo mniejszego wolumenu, eksport w ujęciu wartościowym zwiększył się. Było to efektem zwyżki cen na globalnym i europejskim rynku zbóż. Jak wynika z danych GUS, średnie ceny pszenicy i kukurydzy w 2021 r. były w Polsce wyższe średnio o 30% niż przed rokiem. Za żyto płacono o 27% więcej, zaś za jęczmień o 25% więcej. Dynamiki roczne zwiększyły się pod koniec roku, do 50-60%.

 

Na strukturę geograficzną eksportu pszenicy istotny wpływ ma bieżący popyt w krajach Afryki oraz Półwyspu Arabskiego. W ubiegłym roku odnotowano niższe zakupy ziarna  z Polski przez Arabię Saudyjską, która w 2020 r. była największym odbiorcą tego zboża. W ubiegłym roku Saudyjczycy kupili prawie o 1 mln t mniej ziarna z Polski. Mocno spadł też eksport do RPA (o prawie 600 tys. t). Wzrosty odnotowano z kolei w sprzedaży do Algierii i Maroka.

Eksport rzepaku i oleju rzepakowego

W całym 2021 r. za granicę trafiło 352 tys. t rzepaku, tj. o 14% mniej niż rok wcześniej. Wartość eksportu zwiększyła się r/r, o 3%, osiągając 181 mln euro. W przypadku oleju rzepakowego odnotowano zarówno wzrost wolumenu eksportu (+30%), jak i wartości (+58%). Podobnie jak na rynku zbóż, wzrost cen transakcyjnych, mocno podniósł wartość sprzedaży zagranicznej.

Eksport rzepaku zarówno w pierwszej jak i drugiej połowie ubiegłego roku był niższy w relacji rocznej. Dynamika w okresie pierwszych sześciu miesięcy wyniosła -10%, zaś w kolejnym półroczu zwiększyła się do -16%. Z kolei na rynku oleju rzepakowego osiągnięto wysoki wzrost wolumenu eksportu. Był to efekt wysokiej sprzedaży w pierwszej części roku 2021, kiedy to dodatnia dynamika wyniosła 56%. W drugiej połowie roku tempo wzrostu zmniejszyło się do 6%.

Na rynku roślin oleistych odnotowano silny wzrost cen w ubiegłym roku, co wspierało wzrost eksportu w ujęciu wartościowym. Średnia cena skupu rzepaku, w zakładach monitorowanych prze MinRol, wyniosła 2 376 zł/t i była wyższa o 40% niż rok wcześniej. Ceny szczególnie szybko rosły w drugiej połowie roku. W grudniu dynamika roczna wyniosła 76%, zaś średnia cena przekroczyła 3 100 zł/t. Podrożał również olej rzepakowy. W całym roku 2021 dynamika wyniosła 30%. Podobnie, jak w przypadku nasion rzepaku, szybszy tempo odnotowano pod koniec roku, pow. 50% r/r.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:Santander Bank Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 03.03.2022

    Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne

    W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.

    Czytaj więcej
  • 15.02.2022

    Santander AGROskop styczeń 2022 - Uprawy polowe

    Styczniowy raport USDA przyniósł dwie ważne informacje dla rynku zbóż i roślin oleistych. Z jednej strony zwiększono prognozy dot. produkcji pszenicy, przy weryfikacji w dół zużycia. Dla bilansu oznacza to wzrost zapasów końcowych. Z drugiej strony, zmniejszono prognozę podaży na rynkach kukurydzy oraz soi, z powodu upałów w Ameryce Południowej.

    Czytaj więcej
  • 06.12.2021

    Santander AGROskop IV kw. 2021 - Uprawy polowe

    W najnowszej prognozie rynku cukru dla sezonu 2021/22 Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) obniżył oczekiwania dotyczące globalnej produkcji. Według najnowszych ocen, światowa produkcja wyniesie 181 mln t, co oznacza spadek o 4 mln t względem poprzedniej prognozy, z maja br. Jest to jednak poziom nieco wyższy od osiągniętego w sezonie 2020/21.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.