Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksport zbóż – wzrost wartości, spadek wolumenu
W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu przekroczyła 1,9 mld euro i była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020.
Na łączne wyniki eksportu istotny pozytywny wpływ miała rosnąca sprzedaż w drugiej części sezonu 2020/21 oraz na początku bieżącego sezonu. Od stycznia do września br. za granicę sprzedano 5,8 mln t zbóż oraz mąki, tj. o 8% więcej niż w analogicznej części roku 2020. Z kolei czwarty kwartał przyniósł spadek sprzedaży. Eksport w tym okresie był niższy o 27% niż rok wcześniej. W ubiegłym roku wyhamował eksport pszenicy (-23%), która dominuje w strukturze polskiego eksportu. Przez większą część roku sprzedaż była niższa w relacji rocznej. Ujemna dynamika zwiększyła się w czwartym kwartale. Niższy był też eksport żyta (-18%), co było efektem spadku sprzedaży w drugiej połowie 2021 r. Z kolei silne wzrosty, przekraczające 50% r/r, odnotowano w przypadku jęczmienia, owsa i kukurydzy. Jednak nie zrekompensowało to mniejszej sprzedaży pszenicy i żyta.
Pomimo mniejszego wolumenu, eksport w ujęciu wartościowym zwiększył się. Było to efektem zwyżki cen na globalnym i europejskim rynku zbóż. Jak wynika z danych GUS, średnie ceny pszenicy i kukurydzy w 2021 r. były w Polsce wyższe średnio o 30% niż przed rokiem. Za żyto płacono o 27% więcej, zaś za jęczmień o 25% więcej. Dynamiki roczne zwiększyły się pod koniec roku, do 50-60%.
Na strukturę geograficzną eksportu pszenicy istotny wpływ ma bieżący popyt w krajach Afryki oraz Półwyspu Arabskiego. W ubiegłym roku odnotowano niższe zakupy ziarna z Polski przez Arabię Saudyjską, która w 2020 r. była największym odbiorcą tego zboża. W ubiegłym roku Saudyjczycy kupili prawie o 1 mln t mniej ziarna z Polski. Mocno spadł też eksport do RPA (o prawie 600 tys. t). Wzrosty odnotowano z kolei w sprzedaży do Algierii i Maroka.
Eksport rzepaku i oleju rzepakowego
W całym 2021 r. za granicę trafiło 352 tys. t rzepaku, tj. o 14% mniej niż rok wcześniej. Wartość eksportu zwiększyła się r/r, o 3%, osiągając 181 mln euro. W przypadku oleju rzepakowego odnotowano zarówno wzrost wolumenu eksportu (+30%), jak i wartości (+58%). Podobnie jak na rynku zbóż, wzrost cen transakcyjnych, mocno podniósł wartość sprzedaży zagranicznej.
Eksport rzepaku zarówno w pierwszej jak i drugiej połowie ubiegłego roku był niższy w relacji rocznej. Dynamika w okresie pierwszych sześciu miesięcy wyniosła -10%, zaś w kolejnym półroczu zwiększyła się do -16%. Z kolei na rynku oleju rzepakowego osiągnięto wysoki wzrost wolumenu eksportu. Był to efekt wysokiej sprzedaży w pierwszej części roku 2021, kiedy to dodatnia dynamika wyniosła 56%. W drugiej połowie roku tempo wzrostu zmniejszyło się do 6%.
Na rynku roślin oleistych odnotowano silny wzrost cen w ubiegłym roku, co wspierało wzrost eksportu w ujęciu wartościowym. Średnia cena skupu rzepaku, w zakładach monitorowanych prze MinRol, wyniosła 2 376 zł/t i była wyższa o 40% niż rok wcześniej. Ceny szczególnie szybko rosły w drugiej połowie roku. W grudniu dynamika roczna wyniosła 76%, zaś średnia cena przekroczyła 3 100 zł/t. Podrożał również olej rzepakowy. W całym roku 2021 dynamika wyniosła 30%. Podobnie, jak w przypadku nasion rzepaku, szybszy tempo odnotowano pod koniec roku, pow. 50% r/r.
Przeczytaj także
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
Styczniowy raport USDA przyniósł dwie ważne informacje dla rynku zbóż i roślin oleistych. Z jednej strony zwiększono prognozy dot. produkcji pszenicy, przy weryfikacji w dół zużycia. Dla bilansu oznacza to wzrost zapasów końcowych. Z drugiej strony, zmniejszono prognozę podaży na rynkach kukurydzy oraz soi, z powodu upałów w Ameryce Południowej.
W najnowszej prognozie rynku cukru dla sezonu 2021/22 Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) obniżył oczekiwania dotyczące globalnej produkcji. Według najnowszych ocen, światowa produkcja wyniesie 181 mln t, co oznacza spadek o 4 mln t względem poprzedniej prognozy, z maja br. Jest to jednak poziom nieco wyższy od osiągniętego w sezonie 2020/21.