Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop Wrzesień: Mleko

Kategoria: Biznes

Pozytywne prognozy dla rynku mleka

Na rynku mleka utrzymuje się koniunktura, co znajduje swoje odzwierciedlenie w poziomie cen surowego mleka oraz przetworów mlecznych. Jak wynika z danych GUS, w sierpniu średnia cena skupu mleka w Polsce wzrosła o 1% w relacji do lipca, osiągając 150,52 zł/100 litrów. Jednocześnie był to poziom wyższy o 13% w relacji rocznej.

Pomimo wysokich cen skupu produkcja mleka w krajowych gospodarstwach rolnych pozostaje na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Od stycznia do lipca wolumen skupu surowca przez zakłady mleczarskie wyniósł 7,2 mln litrów, co oznacza wzrost zaledwie o 0,2% w relacji rocznej. Wytłumaczeniem może być wzrost kosztów, który w 2021 r. jest wyzwaniem w gospodarstwach mleczarskich. Dotyczy to zarówno środków do produkcji roślinnej (bazy paszowej), jak i ogólnych kosztów (paliwo, energia elektryczna, usługi zewnętrzne).

Z jednej strony zakłady mleczarskie więcej, niż rok wcześniej, płacą za surowiec. Warto jednak zauważyć, że ceny sprzedaży produktów mleczarskich również są wyższe. Na rynku krajowym w pierwszej połowie września średnia cena sprzedaży masła w blokach oraz masła konfekcjonowanego była wyższa odpowiednio o 23% oraz 13% w porównaniu do analogicznego miesiąca w 2020 r. Podrożały też proszki mleczne. We wskazanym okresie zakłady przetwórcze za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwały średnio o 27% więcej w relacji rocznej. Wyższe były również ceny sprzedaży serów żółtych. W przypadku goudy średnia dynamika roczna wyniosła 12%, zaś w przypadku edamskiego 13%.

W kolejnych miesiącach ceny skupu mleka będą wspierane przez czynniki sezonowe. W rezultacie oczekujemy, że ceny pozostaną wysoko do końca bieżącego roku. Dynamika roczna będzie się stopniowo zmniejszać, co jednak będzie wynikiem wysokiej bazy 4 kw. 2020 r.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: Santander Bank Polska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 03.08.2021

    Santander AGROskop Czerwiec: Owoce i warzywa

    Słaby początek roku w eksporcie koncentratu soku jabłkowego, który odpowiada za ok. 1/3 eksportu przetworów owocowych. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. na rynki zagraniczne trafiło niespełna 50 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), tj . o 36% mniej niż w analogicznej części roku 2020.

    Czytaj więcej
  • 02.08.2021

    Santander AGROskop Czerwiec: Mleko

    Po słabym styczniu, w kolejnym miesiącach nastąpiło ożywienie w sprzedaży zagranicznej produktów przetwórstwa mleka. W marcu oraz w kwietniu wolumen eksportu był wyższy o 11% w relacji rocznej. W całym okresie I-IV wolumen eksportu wzrósł o 7% r/r. Pod względem wartości sprzedaż zwiększyła się o 5%.

    Czytaj więcej
  • 18.05.2021

    Santander AGROskop: Mleko

    Pomimo trzeciej fali koronawirusa, od początku 2021 r. obserwowany jest trend wzrostowy cen produktów mlecznych w UE, czemu sprzyja zarówno popyt na świecie, jak i na rynku wewnętrznym UE. Dzięki dobrej koniunkturze, w marcu wzrosły również ceny płacone rolnikom za mleko w skupie.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.