Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pozytywne prognozy dla rynku mleka
Na rynku mleka utrzymuje się koniunktura, co znajduje swoje odzwierciedlenie w poziomie cen surowego mleka oraz przetworów mlecznych. Jak wynika z danych GUS, w sierpniu średnia cena skupu mleka w Polsce wzrosła o 1% w relacji do lipca, osiągając 150,52 zł/100 litrów. Jednocześnie był to poziom wyższy o 13% w relacji rocznej.
Pomimo wysokich cen skupu produkcja mleka w krajowych gospodarstwach rolnych pozostaje na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Od stycznia do lipca wolumen skupu surowca przez zakłady mleczarskie wyniósł 7,2 mln litrów, co oznacza wzrost zaledwie o 0,2% w relacji rocznej. Wytłumaczeniem może być wzrost kosztów, który w 2021 r. jest wyzwaniem w gospodarstwach mleczarskich. Dotyczy to zarówno środków do produkcji roślinnej (bazy paszowej), jak i ogólnych kosztów (paliwo, energia elektryczna, usługi zewnętrzne).
Z jednej strony zakłady mleczarskie więcej, niż rok wcześniej, płacą za surowiec. Warto jednak zauważyć, że ceny sprzedaży produktów mleczarskich również są wyższe. Na rynku krajowym w pierwszej połowie września średnia cena sprzedaży masła w blokach oraz masła konfekcjonowanego była wyższa odpowiednio o 23% oraz 13% w porównaniu do analogicznego miesiąca w 2020 r. Podrożały też proszki mleczne. We wskazanym okresie zakłady przetwórcze za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwały średnio o 27% więcej w relacji rocznej. Wyższe były również ceny sprzedaży serów żółtych. W przypadku goudy średnia dynamika roczna wyniosła 12%, zaś w przypadku edamskiego 13%.
W kolejnych miesiącach ceny skupu mleka będą wspierane przez czynniki sezonowe. W rezultacie oczekujemy, że ceny pozostaną wysoko do końca bieżącego roku. Dynamika roczna będzie się stopniowo zmniejszać, co jednak będzie wynikiem wysokiej bazy 4 kw. 2020 r.
Przeczytaj także
Słaby początek roku w eksporcie koncentratu soku jabłkowego, który odpowiada za ok. 1/3 eksportu przetworów owocowych. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. na rynki zagraniczne trafiło niespełna 50 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ), tj . o 36% mniej niż w analogicznej części roku 2020.
Po słabym styczniu, w kolejnym miesiącach nastąpiło ożywienie w sprzedaży zagranicznej produktów przetwórstwa mleka. W marcu oraz w kwietniu wolumen eksportu był wyższy o 11% w relacji rocznej. W całym okresie I-IV wolumen eksportu wzrósł o 7% r/r. Pod względem wartości sprzedaż zwiększyła się o 5%.
Pomimo trzeciej fali koronawirusa, od początku 2021 r. obserwowany jest trend wzrostowy cen produktów mlecznych w UE, czemu sprzyja zarówno popyt na świecie, jak i na rynku wewnętrznym UE. Dzięki dobrej koniunkturze, w marcu wzrosły również ceny płacone rolnikom za mleko w skupie.