Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop Czerwiec: Uprawy polowe

Kategoria: Biznes

Na wysokim poziomie utrzymuje się wywóz zbóż. Od początku roku do końca kwietnia wolumen eksportu zbóż z Polski wyniósł 3,4 mln t i był wyższy o 2% od wysokiego poziomu z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wartość sprzedaży zagranicznej wzrosła o 12%, do 740 mln euro. Niższy był wprawdzie wolumen wywozu pszenicy, ale odnotowano wysokie wzrosty w przypadku pozostałych zbóż: kukurydzy, żyta, jęczmienia i owsa

Kolejny sezon z wysokim eksportem zbóż

Wysoki popyt na świecie oraz wysoki poziom cen wspierał wyniki eksportu zbóż z Polski w kończącym się sezonie 2020/21. Od początku roku do końca kwietnia wolumen eksportu zbóż wyniósł 3,4 mln t i był wyższy o 2% od wysokiego poziomu z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wartość sprzedaży zagranicznej wzrosła o 12%, do 740 mln euro. Niższy był wprawdzie wolumen wywozu pszenicy (o 22%), ale odnotowano wysokie wzrosty w przypadku pozostałych zbóż: kukurydzy (+47%), żyta (+50%), jęczmienia (+233%) i owsa (+163%).

Zarówno w pierwszej połowie bieżącego roku, jak i ubiegłego, Polska mocno zwiększyła aktywność na rynkach afrykańskich oraz półwyspu Arabskiego. W obu wskazanych okresach duże partie pszenicy trafiały do Maroka, Algierii, Republiki Południowej Afryki, Mozambiku oraz Arabii Saudyjskiej.

Eksport w całym sezonie 2020/21 również był wyższy niż w poprzednim roku gospodarczym. Według dostępnych danych, po 51 tygodniach kończącego się roku gospodarczego łączny eksport zbóż była wyższy o 4% w porównaniu do analogicznego okresu w sezonie 2019/20 i ukształtował się na poziomie 3,5 mln t. Sprzedaż zagraniczna pszenicy wyniosła 3,2 mln t i była niższa o 2% r/r, kształtując się jednak znacznie powyżej historycznych poziomów. We wskazanym okresie eksport pszenicy z Unii Europejskiej na rynki krajów trzecich obniżył się o 27% r/r, do 25 mln t. Również pozostał na wysokim poziomie, biorąc pod uwagę średnią wieloletnią.

Ocena kondycji upraw przed zbiorami

W czerwcu unijny ośrodek badawczy MARS po raz kolejny podwyższył prognozy dotyczące plonów zbóż oraz rzepaku w Unii Europejskich w 2021 r. Z kolei bardziej obniżono oczekiwania dla buraków cukrowych oraz słonecznika i soi.

W drugiej połowie maja i w czerwcu na znacznej części kontynentu odnotowano wzrost temperatur do poziomów średnich lub powyżej średniej dla tej pory roku. A więc sytuacja odwróciła się względem kwietnia. Wzrost temperatur przy dosyć wysokiej wilgotności przyspieszył rozwój zbóż ozimych i jarych, zwiększając optymizm w prognozach dot. tegorocznych plonów. W ciągu ostatniego miesiąca sytuacja różniła się jednak w poszczególnych regionach Europy. W środkowo-południowej części oraz południowowschodniej temperatury pozostawały niższe niż średnia. W zachodniej Europie cieplejsze dni pozwoliły częściowo nadrobić opóźnienie w rozwoju upraw, obserwowane w poprzednich okresach. Nieco opóźniony pozostał rozwój upraw w Europie Środkowej. Warunki meteorologiczne sprzyjały kondycji roślin w rejonie Morza Czarnego: Rumuni i północnej Turcji).

W Polsce nadal widoczny jest wpływ niskich temperatur i silnych opadów w maju. Rozwój zbóż ozimych pozostaje lekko opóźniony. Z kolei rosnące temperatury podczas pierwszej dekady czerwca, w połączeniu z opadami znacznie poniżej średniej spowodowało obniżenie poziomu nawilżenia wierzchniej warstwy gleby, zwłaszcza na glebach lżejszych.

MARS utrzymał jednak pozytywną ocenę kondycji zbóż ozimych i jarych w naszym kraju. Wyjątkiem jest kukurydza, gdzie nieco obniżono prognozy plonowania. Jednocześnie zastrzeżono, że cały czas istnieje możliwość poprawy kondycji tego zboża.

Wybierz temat: Owoce i warzywa Przemysł piekarski

Autor:Santander Bank Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 08.07.2021

    Santander AGROskop Czerwiec: Kwestie horyzontalne

    Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...

    Czytaj więcej
  • 24.05.2021

    Santander AGROskop: Owoce i warzywa

    Według najnowszych szacunków Komisji Europejskiej, unijna produkcja jabłek w sezonie 2020/21 wyniosła ok. 11,5 mln t, kształtując się na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku gospodarczego. Pandemia koronawirusa pozytywnie wpływa na popyt na owoce deserowe. Według szacunków, w bieżącym sezonie ok. 71% produkcji zostanie przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

    Czytaj więcej
  • 03.05.2021

    Santander AGROskop: Uprawy polowe

    W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Jednak w kwietniu ceny znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.