Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop Wrzesień: Mięso

Kategoria: Biznes

Kurczęta rzeźne – wysokie ceny wsparły odbicie w produkcji

Spadek podaży, będący skutkiem grypy ptaków, spowodował wzrost cen skupu kurcząt rzeźnych. To z kolei zachęcało do obudowy potencjału produkcyjnego po stratach spowodowanych ogniskami grypy ptaków. W sierpniu średnia cena skupu była wyższa ok. 30% w relacji rocznej oraz 14-18% (w zależności od rodzaju sprzedaży) w porównaniu do sierpnia 2019.

Wyższe ceny pozwoliły gospodarstwom drobiarskim zrekompensować wzrost kosztów. W 2021 r. odnotowano istotny wzrost cen zarówno zbóż, gotowych mieszanek paszowych dla kurcząt, jak i piskląt. Te elementy stanowią większość kosztów produkcji. W efekcie odnotowano poprawę rentowności chowu, co było szczególnie ważne w kontekście bardzo trudnego 2020 r. W lipcu 2021 r. różnica między przychodami z 1 kg sprzedanego żywca a kosztami piskląt i pasz była dwukrotnie wyższa niż rok wcześniej, niezależnie od rodzaju sprzedaży (kontrakt lub wolny rynek).

Obecnie trwa proces odbudowy bazy produkcyjnej, co w kolejnych miesiącach będzie skutkowało wzrostem podaży żywca. Dodatkowo czynniki sezonowe w 4 kw. będą powodowały negatywną presję na ceny. Jeśli więc nie nastąpił gwałtowny powrót grypy ptaków, spodziewamy się stopniowego spadku cen skupu do końca roku.

 

Trzoda chlewna – jesień będzie trudna

Po stabilizacji cen w okresie wakacyjnym, we wrześniu nastąpiło osłabienie. W połowie miesiąca w zakładach, monitorowanych przez MinRol, średnia cena skupu obniżyła się do 4,49 zł/kg, spadając poniżej dosyć niskiego poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku. Obok cen skupu dużym wyzwaniem pozostają koszty produkcji. Po zbiorach wprawdzie ceny zbóż i mieszanek przemysłowych uległy osłabieniu, pozostając jednak na historycznie wysokim poziomie. W pierwszej połowie września ceny zbóż podstawowych były wyższy od 30 do ponad 40% w relacji rocznej. Z kolei 20% powyżej poziomu ubiegłorocznego utrzymywały się ceny kukurydzy. W lipcu (ostatni dostępny miesiąc) za mieszankę paszową dla tuczników trzeba było zapłacić o 16% więcej niż przed rokiem. W 3 kw. mocno potaniały wprawdzie warchlaki, jednak nie przełożyło się to znacząco na poprawę rentowności tuczu, a w dodatku ma negatywny wpływ na krajowy sektor produkcji prosiąt – już i tak charakteryzujący się deficytem potencjały produkcyjnego. Wydaje się wiec, że jesień będzie trudnym okresem dla producentów trzody chlewnej, co może przyspieszyć zmiany w sektorze, związane z koncentracją produkcji w dużych gospodarstwach. Ten proces jest widoczny w wynikach Powszechnego Spisu Rolnego.

 

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:Santander Bank Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 24.05.2021

    Santander AGROskop: Owoce i warzywa

    Według najnowszych szacunków Komisji Europejskiej, unijna produkcja jabłek w sezonie 2020/21 wyniosła ok. 11,5 mln t, kształtując się na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku gospodarczego. Pandemia koronawirusa pozytywnie wpływa na popyt na owoce deserowe. Według szacunków, w bieżącym sezonie ok. 71% produkcji zostanie przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

    Czytaj więcej
  • 18.05.2021

    Santander AGROskop: Mleko

    Pomimo trzeciej fali koronawirusa, od początku 2021 r. obserwowany jest trend wzrostowy cen produktów mlecznych w UE, czemu sprzyja zarówno popyt na świecie, jak i na rynku wewnętrznym UE. Dzięki dobrej koniunkturze, w marcu wzrosły również ceny płacone rolnikom za mleko w skupie.

    Czytaj więcej
  • 03.05.2021

    Santander AGROskop: Uprawy polowe

    W marcu nastąpiło osłabienie cen pszenicy na rynku globalnym. Jednak w kwietniu ceny znów zaczęły rosnąć. Jak wynika z danych KE (DG Agri) w trzecim tygodniu kwietnia amerykańska pszenica SRW była droższa o 8% niż jeszcze trzy tygodnie wcześniej. Z kolei ceny europejskiej pszenicy (w Rouen) wzrosły o 9%. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.