Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Santander AGROskop luty 2022: owoce i warzywa

Kategoria: Biznes

Wysoki wzrost eksportu przetworów owocowo-warzywnych

Kategoria przetworzonych owoców i warzyw oraz gotowych przetworów była kolejną, która skorzystała na wzroście cen transakcyjnych w 2021 r. W efekcie, równolegle do 9- procentowego wzrostu wolumenu eksportu, wartość zwiększyła się o 15%.

W ubiegłym roku wysokie dynamiki wzrostu wolumenu odnotowano w dwóch najważniejszych kategoriach w strukturze eksportu, tj. mrożonych owocach oraz sokach. W pierwszym przypadku eksport wyniósł 381 tys. t i był wyższy o 13%, zaś w drugim 677 tys. t, co oznacza wzrost o 11%. W ujęciu wartościowym sprzedaż zagraniczna wskazanych kategorii zwiększyła się odpowiednio o 25% i 22%. W wolniejszym tempie rozwijała się sprzedaż mrożonych warzyw. W 2021 r. wolumen był wyższy o 2%, zaś wartość wzrosła o 3%. Wyższa była też sprzedaż zagraniczna dżemów oraz suszy owocowych i warzywnych.

Co ważne, spośród dziesięciu największym odbiorców polskich przetworów owocowo-warzywnych na wszystkich rynkach zanotowano wzrosty sprzedaży, choć dynamiki mocno się od siebie różniły. Na głównym zagranicznym rynek zbytu, w Niemczech, eksport zwiększył się o 2%. Podobną dynamikę zarejestrowano w sprzedaży do Czech. Z kolei sprzedaż do Wielkiej Brytanii pozostała na poziomie z 2020 r. Ale warto też wskazać kraje, gdzie wolumen eksportu mocno się zwiększył w porównaniu z rokiem poprzednim. Wśród krajów unijnych należy tu wspomnieć o drugim największym odbiorcy, czyli Holandii (+18%). Wysoką dynamikę odnotowano też na rynku francuskim (+15%), austriackim (+49%) oraz słowackim (+20%). Poza Unią Europejską mocno zwiększył się eksport m.in. do Rosji (+36%), Stanów Zjednoczonych (+23%) oraz na Ukrainę (+21%).

Autor:Santander Bank Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

  • 11.03.2022

    Santander AGROskop luty 2022: mleko

    W 2021 r. eksport produktów mleczarskich, w ujęciu wolumenowym, zwiększył się o 3%, osiągając rekordowe 1 700 tys. t. Wyższą dynamikę, bo 12-procentową, odnotowano w przypadku wartości eksportu. Na rynku mleka również czynnikiem wspierającym eksport był wzrost cen na rynku europejskim oraz światowym

    Czytaj więcej
  • 10.02.2022

    Santander AGROskop styczeń 2022 – Owoce i warzywa

    W grudniowej prognozie WAPA podwyższyła prognozy unijnej produkcji jabłek (do +11% r/r w UE oraz +26% r/r w Polsce). Wysoka podaż owoców powoduje presję na ceny. Na rynku krajowym od początku sezonu jabłka są tańsze niż rok wcześniej. W grudniu średnia cena skupu owoców deserowych była niższa o 34% r/r.

    Czytaj więcej
  • 16.12.2021

    Santander AGROskop IV kw. 2021 – Owoce i warzywa

    W sierpniu odnotowano duży wzrost przywozu malin mrożonych na obszar UE. We wskazanym miesiącu spoza Unii przywieziono prawie 12 tys. t mrożonych owoców, tj. o 24% więcej niż rok wcześniej. Co ważne, strumień owoców z Serbii był niższy o 11% r/r. Istotnie wzrosły za to dostawy z Ukrainy. W sierpniu import malin mrożonych z tego kraju był wyższy prawie 200% r/r, co oznacza dodatkowe 3 tys. t. Prawie 70% wolumenu sierpniowego importu z Ukrainy do UE trafiło do Polski.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.